Foto: F64

Gada pēdējā diena paies lielākoties mierīgi, taču jaunā gada pirmajās dienās gaidāma vētra – vējš piekrastē brāzmās sasniegs 20-25 m/s, kā arī būs daudz nokrišņu, kā rezultātā valsts austrumu daļā būtiski palielināsies sniega segas biezums (par vismaz 10-15 cm). Nedēļas otrajā pusē debesis vairāk skaidrosies un pastiprināsies sals, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

2018. gada pēdējās dienas tiek aizvadītas ar mākoņu noklātām debesīm, kas vietām nes nelielu smidzinošu lietu, bet austrumu rajonos arī sniegu. Mierīgajos apstākļos daudzviet Latvijā naktī un dienas pirmajā pusē veidojās migla, kuras laikā vietām redzamība bija sliktāka par 500 metriem. Jaunā gada pirmajās dienās laika apstākļi būtiski mainīsies.

Vecgada dienā laika apstākļus Latvijā noteiks augsta spiediena atzars, līdz ar to debesis būs lielākoties mākoņainas, un vietām arī gaidāmi nelieli īslaicīgi nokrišņi – slapjš sniegs un sniegs. Pūtīs lēns līdz mērens ziemeļu puses vējš, un gaiss dienā iesils līdz -1…+2 grādiem.

Gadumijas naktī laika apstākļus sāks noteikt plaša ciklona dienvidu mala, tādēļ pakāpeniski no rietumu rajoniem pastiprināsies dienvidrietumu, dienvidu vēji, kas kļūs brāzmaini un piekrastē brāzmās sasniegs 20 m/s. Vienlaikus, sākot ar rietumu rajoniem, Latvijai pāri virzīsies atmosfēras fronte ar nokrišņu zonu, tādēļ nakts laikā valsts lielākajā daļā snigs, bet rietumos pārsvarā līs lietus. Daudzi ceļu posmi būs slideni. Gaisa temperatūra naktī gaidāma -3…+2 grādu robežās. Jaungada dienā, ieplūstot siltākam gaisam, valsts centrālajos rajonos sniegs pāries lietū, un tikai austrumos turpinās snigt. Atsevišķos brīžos gaidāms arī sniegputenis, kas vietām uz ceļiem veidos sniega sanesumus. Saglabāsies brāzmains dienvidrietumu, rietumu vējš, un termometra stabiņš pakāpsies līdz +1…+6 grādu atzīmei.

Nedēļas vidū pāri Baltijas reģionam virzīsies ļoti aktīvs ciklons, kā rezultātā gaidāma vētra. Otrdienas nakts otrajā pusē vējš iegriezīsies no ziemeļrietumiem un ziemeļiem un atkārtoti pastiprināsies, brāzmās sasniedzot 20-22 m/s, kamēr jūras piekrastē vējš var sasniegt un pārsniegt pat 25 m/s. Mierīgāks laiks gaidāms valsts austrumos, kur pūtīs lēns līdz mērens dienvidu puses vējš. Daudzviet periodiski gaidāmi nokrišņi - sniegs un slapjš sniegs. Brīžiem arī puteņos. Kopumā gada pirmo divu diennakšu laikā gaidāma sniega segas biezuma palielināšanas par 10-15 cm. Ieplūdīs vēsāks gaiss, un gaisa temperatūra gan dienā, gan naktī būs -1…+2 grādi.

Nedēļas otrajā pusē ciklons atkāpsies un atmosfēras spiediens pakāpeniski paaugstināsies. Latvijā ieplūdīs sausāka gaisa masa, līdz ar to debesis skaidrosies. Debesīm skaidrojoties, gaidāma strauja gaisa temperatūras pazemināšanās: dienā līdz -1…-7 grādiem, savukārt naktī līdz pat -10…-15 grādiem. Brāzmainie vēji saglabāsies lielākoties piekrastes rajonos.

Nedēļas izskaņā Latvijā laika apstākļus atkal noteiks ciklonu darbība. Debesis atkal aizklās mākoņi, kas daudzviet būtiski mazinās salu. Bieži snigs, bet valsts rietumu daļā pārsvarā gaidāms slapjš sniegs, un piekrastē pat lietus. Piekrastē saglabāsies brāzmains ziemeļu puses vējš. Sals lielākoties saglabāsies valsts austrumu daļā un pat pastiprināsies, ja debesis skaidrosies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!