Foto: DELFI
Aizvadītais jūlijs pasaulē bijis karstākais kopš 1880. gada, kad sākti regulāri novērojumi, liecina ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras pārvaldes (NOAA) zinātnieku apkopotie dati.

Arī pirmie septiņi šā gada mēneši kopumā pārsnieguši visus pēdējo 135 gadu karstuma rekordus.

Šie atzinumi apstiprina arī ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) un Japānas Meteoroloģijas aģentūras secinājumus, kas balstīti uz to apkopotajiem datiem.

"Pasaule turpina sasilt. Mūsu dati to apliecina vēl un vēl," sacījis NOAA Nacionālā vides informācijas centra pētnieks Džeiks Kroučs. "Tagad, kad mēs jau gandrīz droši zinām, ka 2015.gads izrādīsies siltākais novērojumu vēsturē, ir laiks paraudzīties, kādas tam visam būs sekas, kā tas ietekmēs cilvēkus," viņš piebildis.

Jūlija vidējā temperatūra uz sauszemes un jūras virsmas sasniegusi 16,61 grādu pēc Celsija. Līdz ar to iepriekšējie rekordi, kas fiksēti 1998. un 2010. gadā, pārspēti par aptuveni 0,07 grādiem, un attiecībā uz pasaules vidējām temperatūrām tā ir visai liela starpība.

Desmit siltākie mēneši 135 gadus ilgajā novērojumu vēsturē fiksēti kopš 2005. gada.

Šā gada pirmajos septiņos mēnešos vidējā temperatūra pasaulē pārsniegusi divdesmitā gadsimta vidējo rādītāju par 0,85 grādiem pēc Celsija, bet iepriekšējais janvāra-jūlija rekords, kas fiksēts 2010. gadā, šogad pārsniegts par 0,09 grādiem pēc Celsija.

Lielā zemeslodes daļā šis jūlijs bijis siltāks par vidējo, tostarp Āfrikā tas bijis otrais karstākais novērojumu vēsturē. Karstuma rekordi fiksēti arī lielā daļā Dienvidamerikas ziemeļdaļas, vairākos Dienvideiropas reģionos, Centrālāzijā un pašos ASV rietumos, tikmēr Skandināvijas austrumos un Krievijas rietumos, Āzijas austrumos un dienvidos un vairākos rajonos Ziemeļamerikas vidienē un ziemeļos laiks bijis vēsāks par vidējo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!