Foto: F64
Jūnija 1. dekādē vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +14,9 grādi pēc Celsija skalas, kas ir 0,2 grādus virs dekādes normas, liecina Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija.

Dekādes minimālā gaisa temperatūra +4,3 grādi tika novērota 3. jūnijā Daugavpilī, līdz ar to jūnija sākums bija pirmā dekāde šogad, kurā minimālā gaisa temperatūra Latvijā nepazeminājās zem 0 grādu atzīmes. Arī maksimālā gaisa temperatūra tika novērota Daugavpilī – 10. jūnijā tur fiksēti +28,4 grādi.

Dekādes otrajā pusē vidēji Latvijā un lielākajā daļā novērojumu staciju sākās meteoroloģiskā vasara. Visagrāk tā sākās Rīgā – 5. jūnijā, bet meteoroloģiskais pavasaris vēl turpinās Dobelē, Jelgavā, Kolkā, Liepājā, Mērsragā, Saldū un Ventspilī.

Kopējais nokrišņu daudzums Latvijā jūnija 1. dekādē bija 26,0 milimetri (mm), kas ir 68% virs dekādes normas (15,5 mm).

Jūnija pirmajās 10 dienās bija lokāli pērkona negaisi, tamdēļ bija krasas atšķirības starp novērojumu stacijās reģistrēto nokrišņu daudzumu. Visvairāk nokrišņu (50,3 mm) bija Kalnciemā, bet vismazāk Piedrujā - 8,7 mm.

Vidēji Latvijā jūnija 1. dekādē bija 3,9 diennaktis ar nokrišņu daudzumu vismaz 1 mm. Visvairāk šādu diennakšu bija Kalnciemā, Rēzeknē un Zosēnos – sešas diennaktis, bet vismazāk Piedrujā, Sīļos un Skrīveros – divas diennaktis.

Vidējais relatīvais gaisa mitrums Latvijā jūnija 1. dekādē bija 79% – no 73% Gulbenē un Rēzeknē līdz 86% Pāvilostā. Visstiprākās vēja brāzmas (19.0 m/s) tika novērotas 10. jūnijā Dagdā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!