Foto: Foto: Kolka.lv

Užavā un Durbē un citās Kurzemes piekrastes upēs ūdens līmenis turpinās paaugstināties, applūdīs plašākas teritorijas, brīdina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD). Tikmēr Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) par puteni, vēju un ūdens līmeņa paaugstināšanos izplatījis oranžo un dzelteno brīdinājumu gan Kurzemē, gan Rīgā.

Vairākos upju posmos ūdens līmenis būs augstāks nekā janvāra sākumā novērotais. Šis brīdinājums spēkā no 30. janvāra pulksten 17 līdz pirmdienai, 31. janvārim, pulksten 15, norāda VUGD.


LVĢMC Kurzemē izplatījis oranžo brīdinājumu par ūdens līmeņa paaugstināšanos. Liepājā spēkā dzeltenais brīdinājums par ūdens līmeņa paaugstināšanos. Dzeltenais brīdinājums par ūdens līmeņa paaugstināšanos spēkā arī Zemgalē.

Tāpat Kurzemes piekrastē ir spēkā oranžais brīdinājums par vēju, bet visā Kurzemē – par sniegu un puteni.

Oranžais brīdinājums par puteni no svētdienas pulksten 18 līdz pirmdienai, 31. janvārim, pulksten 3, ir spēkā Rīgā. VUGD norāda, ka svētdien no pulksten 18 līdz pulksten 21 Rīgā gaidāms ļoti stiprs putenis, kas turpināsies arī naktī. Redzamība puteņa laikā pasliktināsies līdz 100-500 metriem un braukšanas apstākļi būs apgrūtināti. Galvaspilsētā ir spēkā arī dzeltenais brīdinājums par vēju.

LVĢMC dati liecina, ka dzeltenais brīdinājums par ūdens līmeņa paaugstināšanos ir spēkā gan Rīgā, gan Gaujas un Lielupes lejtecēs.

Lietus un kūstošā sniega ūdeņi veicina strauju ūdens līmeņa kāpumu Kurzemes upēs. Užavā pie Tērandes ūdens līmenis vairs tikai par dažiem centimetriem atpaliek no pēdējo desmit gadu maksimuma, kas reģistrēts 2012. gada janvārī.

Arī citās upēs Kurzemes rietumu daļā, tai skaitā Durbē un Rīvā, ūdens līmenis tuvojas pēdējo gadu augstākajai atzīmei.

Šonedēļ Bārtā ūdens līmenis paaugstinājies par vairāk nekā diviem metriem, kāpums turpinās, bet svētdienas rītā ūdens līmenis vēl nav sasniedzis mēneša sākumā novēroto maksimumu. Ar mazāku intensitāti ūdens līmenis paaugstinās valsts centrālās daļas upēs. Vairumā Vidzemes un Latgales upju ūdens līmenis ir stabils.

Līdz otrdienai, 1. februārim, Rietumlatvijā spēkā dzeltenās pakāpes brīdinājums par augstu ūdens līmeni upēs un par palieņu un citu zemāko vietu applūšanu, savukārt Kurzemes rietumu daļā tuvākajā diennaktī spēkā oranžais brīdinājums par plūdiem – gaidāma plašāku teritoriju applūšana.

Tuvākajā diennaktī brīdinājums par augstu ūdens līmeni spēkā arī Lielupē, Gaujas lejtecē un Rīgas ūdenstilpēs. Ūdens līmeņa celšanās saistīta arī ar vētru – teju visā Baltijas jūrā ūdens līmenis ir paaugstināts.

Dzeltenais brīdinājums nozīmē, ka prognozētie hidrometeoroloģiskie apstākļi nav bīstami, taču, ja tiek plānotas aktivitātes, kuras tie var ietekmēt, jābūt uzmanīgiem.

Oranžais brīdinājums nozīmē, ka laika apstākļi kļūst bīstami. Prognozētie laika apstākļi reģionā tiek novērotas salīdzinoši reti un var tikt radīti postījumi un zaudējumi, liecina izplatītais brīdinājums. Iedzīvotāji aicināti saglabāt modrību un interesēties par gaidāmajiem laika apstākļiem. Tāpat iedzīvotāji aicināti sekot līdzi informācijai, ko sniedz atbildīgās institūcijas, piemēram, glābšanas dienests vai pašvaldības

Sociālajos tīklos cilvēki dalījušies ar fotoattēliem, kuros šajā nedēļas nogalē iemūžināti stihiju līdz šim nodarītie posta darbi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!