Foto: Shutterstock
Dabas un laika vērotājs Vilis Bukšs prognozē, ka novembris pārsvarā būs ar salīgām naktīm, nelielu siltumu dienās un vairāk sauss nekā slapjš, taču mēneša otrajā pusē var izveidoties arī neliela sniega sega.

Mēneša pirmajā pusē, pārsvarā līdz Mārtiņiem, būs vairāk sauss nekā mitrs laiks. Šajā laikā dienā būs rudenīgi atturīgs siltums, proti, līdz plus 7, plus 10 grādiem, bet skaidrās naktīs gaisa temperatūra pazemināsies līdz mīnus 5, mīnus 7 grādiem, savā blogā raksta Bukšs.

Ja būs nokrišņi, tad pārsvarā tas būs lietus, taču pēc 10.novembra palielināsies ne tikai nokrišņu daudzums, bet arī vēja stiprums. Mēneša vidū nereti būs arī migla, slapjš sniegs un atkala.

Pēc 20. novembra Austrumlatvijā sals neatlaidīsies arī dienas laikā. Nokrišņi būs nelieli, pārsvarā jau sniega veidā. Tālāk no jūras izveidosies arī neliela sniega sega, taču, tā kā novembra beigās kļūs atkal siltāks, sniegs kusīs un ceļi kļūs slideni.

Bukšs norāda, ja seko 8. un 9. oktobrim, kad Latvijā dažviet lidinājās sniegpārslas, tad ticējums vēsta, ka ziema sāksies 21. novembrī.

Novembrī ir vairākas dienas, kad pēc senajiem latviešu ticējumiem var prognozēt laiku ziemai un pavasarim. Ja 2. novembrī ir vējaina diena, tad būs vētraina un sniegiem bagāta ziema, savukārt, ja 8. novembrī sniegt, tad snigs arī Lieldienās, bet silta diena liecinās par bargu ziemu. Tāpat tiek minēts, ja diena auksta un sniegaina, tad pavasaris būs vēls un auksts, ja atkusnis - ziema un pavasaris būs silti.

Daudzi ticējumi saistīti ar Martiņiem, kas tiek svinēti 10.novembrī. Ja Mārtiņos salst, tad 25. novembrī un 30. novembrī, kas attiecīgi ir Katrīnas un Andreji, līs. Ja nedēļā ap Mārtiņiem ir atkusnis, tad visa ziema būs ar atkušņiem. Ja Mārtiņi ir skaidri - ziemā būs sals, bet kopumā sagaidāms labs gads. Ja ap Mārtiņiem ir skaidras mēness naktis, tad būs skaidrs siena laiks.

Ja Katrīnās snieg, tad ziema sāksies 6. decembrī, ja līst, tad arī 4. decembrī var būt gaidāms lietus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!