Foto: F64
Vērojot norises dabā, laika vērotājs no Viļakas Vilis Bukšs prognozē, ka šī vasara būs silta un sausa, bet neizpaliks arī vēsāks laiks un lietus.

Sarunā ar portālu "Delfi" viņš norāda, ka šogad vasarīgais laiks maija beigās un jūnija sākumā jau iezvanīja siltu un pārsvarā sausu vasaru.

Pirmais vasaras mēnesis jūnijs iesākās ar sausu un karstu laiku un tas norāda uz to, ka kopumā vasara būs silta, saulaina un lielākoties sausa. Uz sausu vasaru, vismaz tās pirmo pusi, norāda gan ziema, kas bija bez dziļa sniega, gan bērzi, kas pavasarī saplauka agrāk par alksni. Kurmju rosība bija liela ne tikai ziemā, bet arī pavasarī, atgādina Bukšs.

Tāpat arī maijvaboles, kuru šogad ir vairāk kā iepriekšējos divos gados, liecinot par to, ka vasara būs silta un neizpaliks arī karstas dienas. 30. maijs bija saulains un karsts un tā ir zīme, ka vasara būs silta, saulaina un vairāk sausa kā mitra.

Atbilstoši decembrim un nozīmīgām dienām janvārī, tad jūnijs rādās būt tuvu normai un lielākoties sausāks kā parasti. Laikā līdz Rudzu zieda dienai (12. jūnijs) dažviet iespējamas arī nakts salnas. Laiks ap Vasaras saulgriežiem (21. jūnijs) un Jāņu laikā mēreni silts, ar īslaicīgu lietu, bet bez ilgstošiem nokrišņiem. Līgo dienas vakars un Jāņu nakts pārsvarā bez nokrišņiem, bet salīdzinoši vēsa. Ap Pēteriem (29. jūnijs) iespējamas dienas, kad temperatūra pietuvosies + 28, 30 grādiem pēc Celsija.

Savukārt jūlijs būšot silts, pērkoņains un nokrišņiem bagātākais vasaras mēnesis. Jūlijā iespējamas stipras pērkona lietusgāzes. Sausāks mēneša otrajā pusē. Ja seko 7. janvārim, kas ir pirmā diena pēc Zvaigznes dienas (6. janvāris), tad vasara karsta un pērkoņaina būs pēc vecās Pēterdienas, tas ir, pēc 12. jūlija, prognozē laika zīmju vērotājs.

Augustā līdz mēneša vidum būs silts laiks, daždien arī karsts un lielākoties sauss. Mēneša otrajā pusē vairāk nokrišņu, bet mēneša beigās iespējamas arī pirmās rudens salnas.

Bukša prognozes liecinot, ka septembris kopumā gaidāms jauks un saulains, bet naktis dzestras un mēneša vidū iespējamas salnas. Ap Miķeļiem (29. septembris) laiks strauji mainīsies un ienāks rudens, kas rādās būt nokrišņiem bagāts (atbilstoši pīlādžu ziedēšanai) un rudenīgi silts.

Jārēķinās, ka sausās un mēreni siltās vasarās naktīs līdz Jāņiem vēl iespējamas salnas. 1992. gada vasarā, kas bija salīdzinoši sausa un lielākoties saulaina, naktis bija vēsas un pat 6. jūlijā salnas dažviet apkoda kartupeļu lakstus. Togad vasaras dienās, lai arī tās bija saulainas, temperatūra pārsvarā nebija augstāka par + 23, + 24 grādiem pēc Celsija. Tas bija meža un purvu ugunsgrēku gads. Arī šovasar ugunsbīstamības risks būs liels, jo nokrišņu daudzums rādās būt mazāks kā citās vasarās, atgādina laika zīmju vērotājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!