Foto: morgueFile

Piektdien no pulksten 21.24 Latvijā būs vērojams pilns Mēness aptumsums, informēja Latvijas Astronomijas biedrības (LAB) valdes priekšsēdētājs Māris Krastiņš.

Aptumsums būs redzams Eiropā, Āfrikā, Āzijā, Austrālijā un Indijas okeānā. Šo aptumsumu Latvijā varēs novērot gandrīz no paša sākuma, jo tā daļējā fāze sāksies pulksten 21.24, pilnā fāze - pulksten 22.30, bet aptumsuma maksimālā fāze būs pulksten 23.22.

Krastiņš gan norādīja, ka aptumsuma daļējās fāzes sākumā Mēness atradīsies pie paša horizonta un debesis būs gaišas, jo, piemēram, Rīgā Mēness lēks pulksten 21.36, bet Saule rietēs pulksten 21.46. Turpretim aptumsuma maksimālās fāzes brīdī debesis jau būs pietiekami satumsušas un Mēness atradīsies pietiekami augstu, lai to varētu labi pamanīt.

Kā ziņots, Latvijas ziemeļos 11. augustā būs redzams daļējs Saules aptumsums. Kaut arī Rīgā šis Saules aptumsums nebūs redzams, ar pavisam mazu fāzi to varēs novērot Kurzemes un Vidzemes ziemeļos. Piemēram, Rūjienā tas sāksies pulksten 12.03, bet beigsies pulksten 12.32. Daļējā Saules aptumsuma maksimālā fāze būs pulksten 12.17.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!