Foto: LETA
Pagājušā mēneša vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +9,9 grādi jeb 1,5 grādi zem 1991.-2020. gada maija vidējā rādītāja, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotie dati.

Vēl aukstāks laiks maijā bija pirms diviem gadiem - 2020. gada maija vidējā temperatūra bija +9,5 grādi. Arī pērn pavasara pēdējais mēnesis bija vēss, un trešo gadu pēc kārtas ne tikai maijs, bet arī aprīlis bijis vēsāks par normu.

Augstākā gaisa temperatūra pagājušajā mēnesī bija +23,3 grādi 25. maijā Daugavpilī, savukārt zemākā temperatūra bija -4,6 grādi 4. maijā Stendē, kur gan šajā datumā, gan 9. maijā tika pārspēts aukstuma rekords.

Vidējais nokrišņu daudzums Latvijā maijā bija 65,5 milimetri jeb 130% no mēneša normas. Visvairāk nokrišņu - 134,7 milimetri - reģistrēts Zosēnos, bet vismazāk lija Liepājā, kur nokrišņu summa bija 26,5 milimetri.

Līdz ar to četros no gada pirmajiem pieciem mēnešiem nokrišņu daudzums Latvijā pārsniedzis normu.

Vidējais relatīvais gaisa mitrums Latvijā maijā bija 70% - no 64% Gulbenē līdz 80% Ventspilī.

Stiprākās vēja brāzmas - 19,4 metri sekundē - tika novērotas 17. maijā Rīgā.

Kalendārā pavasara vidējā gaisa temperatūra valstī bija +5,2 grādi. Šā gada pavasaris kļuvis par dzestrāko kopš 2013.gada, kad bija īpaši auksts marts un silts maijs.

Pavasara kopējais nokrišņu daudzums, ņemot vērā ļoti sauso laiku martā, bija nedaudz mazāks par normu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!