Foto: Shutterstock
Jaunākās laika prognozes uzrāda pieaugošu varbūtību, ka marta otrajā pusē Eiropā ieplūdīs arktiskās gaisa masas.

Stratosfērā novērota ierastās gaisa plūsmas no rietumiem uz austrumiem vājināšanās un strauja sasilšana, un tas nereti ir priekšvēstnesis aukstuma vilnim Eiropā, ziņo Lielbritānijas meteoroloģijas dienests "Met Office".

Izmaiņas stratosfērā laika gaitā var atspoguļoties troposfērā - zemākajā atmosfēras slānī. Gaisa plūsma no rietumiem uz austrumiem var pilnībā apstāties un mainīt virzienu, uz Eiropu atnesot aukstumu no Sibīrijas un Ziemeļu Ledus okeāna.

Tā kā kalendārā ziema jau beigusies, dienas kļuvušas garākas un naktis īsākas, iespējamais aukstuma vilnis nebūs tik liels kā gadījumā, ja cirkulācija atmosfērā mainītos ziemas vidū.

Pašreizējā "Global Forecast System" prognoze rāda, ka dažās naktīs pēc 15.marta gaisa temperatūra Latvijas lielākajā daļā noslīdēs zem -10 grādiem, vietām Vidzemē un Latgalē sasniedzot aptuveni -20 grādu. Tomēr citas prognozes vēsta par krietni mazāku salu.

Jau ziņots, ka tuvākajā nedēļā gaisa temperatūra Latvijā paaugstināsies, vietām iespējams siltums līdz +10 grādiem. Palaikam gaidāms lietus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!