Foto: stock.xchng

Naktī uz ceturtdienu valsts centrālos un austrumu rajonus no dienvidiem sasniegs ekstremāli stipras pērkona lietusgāzes ar krasām vēja brāzmām, brīdina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Pērkona negaisus atsevišķās vietās var pavadīt postošas vēja brāzmas līdz 25 metriem sekundē, kā arī lielgraudu krusa.

Pērkona lietusgāzes centrālajos un austrumu rajonos turpināsies arī no rīta.

Iepriekš metereologi bija izplatījuši oranžo brīdinājumu par spēcīgām pērkona lietusgāzēm, taču prognoze mainīta un līdz ceturtdienas rītam spēkā ir sarkanais brīdinājums.

Sarkanais brīdinājums nozīmē, ka iespējama plaša īpašumu applūšana, kas apdraud dzīvību, kā arī evakuācija. Ļoti apgrūtināta pārvietošanās un traucēta elektroenerģijas un ūdens apgāde, telekomunikāciju sakari. Bīstami braukšanas apstākļi uz ceļa pasliktinātas redzamības un akvaplanēšanas dēļ.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) norādījis, ka negaisa laikā jāseko norādījumiem, ko sniedz atbildīgās institūcijas.

Iedzīvotājiem jāizvairās doties ārā vai pārvietoties, ja vien tas nav kritiski nepieciešams, brīdina VUGD.

Ja hidrometeoroloģiskie apstākļi ir radījuši postījumus, kas apdraud cilvēku veselību un dzīvību, komunikācijas vai sabiedriskā transporta kustību, jāzvana uz vienoto ārkārtas palīdzības tālruņa numuru 112!

Jau vēstīts, ka trešdien Latvijā dienā gaidāms mainīgs mākoņu daudzums. Dienas otrajā pusē veidosies gubu-lietus mākoņi, kas nesīs pērkona lietusgāzes.

Dominēs lēns vējš, negaisa laikā Latvijas austrumu daļā vēja brāzmas var sasniegt 15-19 metrus sekundē. Gaisa temperatūra centrālajos un austrumu rajonos +30 - +33 grādi, rietumu rajonos +25 līdz +28 grādi.

Dienas vidū un pēcpusdienā ultravioletā starojuma intensitāte būs augsta, tādēļ ieteicams ievērot īpašu piesardzību, atrodoties tiešos saules staros.

Rīgā dienā mainīgs mākoņu daudzums, un būtiski nokrišņi nav gaidāmi. Pūtīs lēns vējš, un gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +32 - +33 grādiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!