Foto: DELFI
Pirmā rudens vētra Latviju sasniegs piektdien no rīta, un vēja ātrums var sasniegt pat 25 metrus sekundē, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognozes.

Prognozes liecina, ka ceturtdien dienas laikā virs Vācijas ziemeļu rajoniem sāks veidoties jauns ciklons, kas, pieņemoties spēkā, ātri virzīsies uz ziemeļaustrumiem pāri Baltijas jūras centrālajai daļai uz Somiju.

Vēja pastiprināšanās Latvijā prognozēta piektdien no rīta un dienā. No rīta jūras piekrastē dienvidu vējam strauji iegriežoties no ziemeļrietumiem, vēja brāzmas gaidāmas līdz 20 - 23 metriem sekundē, pastāv augsta varbūtība, ka tiks sasniegts arī stipras vētras spēks - 25 metri sekundē, prognozē sinoptiķi.

Dienas vidū vētras spēka vēja brāzmas gaidāmas arī līča piekrastē un galvaspilsētā, jo tā ir ļoti pakļauta ziemeļrietumu vējiem, kas var brīvi ieskrieties pāri līča akvatorijai. No piekrastes tālākos reģionos vēja brāzmas tiek prognozētas ar spēku līdz 20 metriem sekundē – rietumu rajonos no rīta un priekšpusdienā, valsts centrālajos rajonos priekšpusdienā un dienas vidū. Latvijas austrumu rajonos vēja brāzmas nepārsniegs 15-18 metrus sekundē.

Jaunākās prognozes liecina, ka piektdien vakarpusē virs Zviedrijas dienvidu rajoniem un Dānijas sāks veidoties vēl viens jauns ciklons, kurš ātri pārvietosies uz austrumiem pāri Baltijas jūrai, Latvijas dienvidu rajoniem un Lietuvas ziemeļu rajoniem. Šī ciklona izraisītās stiprās vēja brāzmas visvairāk skars Latvijas dienvidu rajonus – patreizējās prognozes liecina, ka tieši Kurzemes un Zemgales dienvidos, kā arī Latgalē var tikt novērotas vētras spēka vēja brāzmas.

Stiprais ziemeļrietumu vējš izraisīs arī ūdens līmeņa celšanos piekrastes rajonos, tomēr nozīmīgu applūšanu centrs neprognozē, jo sākotnējais ūdens līmenis ir zems, informē sinoptiķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!