Foto: LETA
2014./2015.gada ziema Eiropā būs aukstāka un sniegotāka nekā pērn, un visvairāk to izjutīs Austrumeiropa, liecina amerikāņu meteorologu organizācijas "AccuWeather" trešdien publicētās prognozes.

Baltijas valstīs, Polijā, Baltkrievijā, Ukrainā un Krievijā tiek prognozēti daudzi aukstuma viļņi, tādēļ ziemas vidējā gaisa temperatūra gaidāma zemāka par normu. Arī sniega sega būšot biezāka par ilggadējo vidējo, it īpaši Polijas austrumos, Baltkrievijā, Ukrainā un Krievijas rietumos.

Eiropas rietumu un centrālajā daļā "AccuWeather" neprognozē lielu un ilgstošu aukstumu. Norvēģijā un Zviedrijā ziema gaidāma siltāka nekā parasti, Britu salās vidējā gaisa temperatūra varētu būt nedaudz virs normas, Vācijā - nedaudz zem normas.

Eiropas rietumu un ziemeļu daļā šoziem plosīsies mazāk vētru, bet biežākas vētras iespējamas Eiropas dienvidos, kur tiek prognozēts arī lielāks nokrišņu daudzums, kas var izraisīt plūdus Itālijā un Balkānu valstīs.

Alpos, kā arī Pirenejos šoziem gaidāms liels sniega daudzums un krietni labāki slēpošanas apstākļi nekā pērn.

Jau ziņots, ka arī "Bloomberg" aptaujātie sinoptiķi no dažādām valstīm prognozē, ka siltam novembrim Eiropā sekos salta ziema - tā gaidāma būtiski dzestrāka nekā pērn. Ziemas sākšanās tiek prognozēta decembrī, un lielākais aukstums iespējams ziemas otrajā pusē. Zemākā gaisa temperatūra gaidāma Austrumeiropā, bet arī Rietumeiropu var skart ilgstoši periodi ar sniegu.

Krievijas Hidrometeoroloģijas centra prognoze liecina, ka vidējā gaisa temperatūra šoziem gaidāma tuvu 1961.-1990.gada vidējam rādītājam, līdz ar to šī ziema būs krietni aukstāka nekā 2013.-2014.gadā. Saskaņā ar Krievijas sinoptiķu teikto šoziem būs lielas gaisa temperatūras svārstības, 20 grādu salu nereti nomainīs atkusnis, kam atkal sekos sals.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!