Foto: DELFI Aculiecinieks
Ceturtdienas vakarā beigušās ārkārtējās lietavas Latgalē, un nokrišņu daudzums Rēzeknes novērojumu stacijā 32 stundās sasniedzis 159 milimetrus jeb 229% no augusta normas, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Nepieredzēti stipri lijis gan Rēzeknes apkaimē, gan plašākā teritorijā Latgalē. Mazāk spēcīgas lietavas skāra arī Sēliju un Vidzemes austrumu daļu.

Nokrišņu daudzums Rēzeknes pusē sasniedzis gandrīz ceturto daļu no visa gada normas. Tik intensīvas lietavas šeit piedzīvotas pirmo reizi meteoroloģisko novērojumu vēsturē.

Ziņas par nozīmīgiem plūdu postījumiem saņemtas no daudziem novadiem Latgalē, kā arī no Alūksnes novada.

Mazajās upēs valsts austrumu daļā plūdu ūdeņi vietām jau atkāpjas, bet lielākās upēs un ezeros ūdens līmenis turpina celties.

Tostarp Dubnas pietekā Ošā pie Kūleniekiem, Līvānu novadā, ūdens līmenis pēdējā diennaktī kāpis par pusotru metru, Dubnas lejtecē - par nepilnu metru.

Pededzē pie Litenes ūdens līmenis kāpis par 1,4 metriem diennaktī un par 2,2 metriem kopš 20.augusta. Arī Vaidavā pie Apes un Tirzā pie Lejasciema ūdens līmenis kopš pagājušās nedēļas nogales cēlies par 1,3-1,5 metriem.

Aiviekstē pie Lubānas ūdens līmenis pēdējo dienu laikā cēlies par pusotru metru, pie Aiviekstes HES - par metru. Applūdušas Aiviekstes palienes. Daugavā un Gaujā ūdens līmenis paaugstinājies par 20-70 centimetriem.

Tuvākajās diennaktīs visā Latvijā brīžiem līs, bet lielas lietavas nav gaidāmas, prognozē sinoptiķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!