Foto: DELFI

Rēzeknes upē Griškānu pagastā ūdens līmenis kopš trešdienas kāpis par 1,35 metriem, applūdinot zemākās palienes, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Ūdens līmenis Griškānu novērojumu stacijā piektdien plkst.5 bija 2,22 metri virs stacijas nulles punkta. Pēdējo gadu augstākais ūdens līmenis - 2,81 metrs - tika sasniegts 2013.gada aprīļa lielajos palos.

Ceturtdien ūdens līmenis Rēzeknes upē kāpa strauji, pēdējo stundu laikā - minimāli.

Griškānu novērojumu stacija atrodas augšpus Rēzeknes pilsētas. Rēzeknes upe iztek no Rāznas ezera un ietek Lubānā. Gan upes izteka, gan lejtece tek regulēta ar slūžām, dambjiem un kanāliem.

Ūdens līmeņa paaugstināšanās turpinās arī citās lielākās upēs Latgalē un Vidzemē.

Dubnas pietekā Ošā pie Kūleniekiem, Līvānu novadā, ūdens līmenis cēlies teju par diviem metriem, Dubas lejtecē pie Rožupes - par pusotru metru, Dubnā pie Višķiem - par 0,6 metriem. Pašreizējais ūdens līmenis ir 0,4-1,1 metru zem pēdējās desmitgades lielāko palu maksimuma.

Aiviekstes pietekā Pededzē pie Litenes ūdens līmenis kopš pagājušās nedēļas nogales, kad Austrumlatviju skāra pirmās spēcīgās lietavas, cēlies par 2,6 metriem, tomēr tas ir pusotru metru zemāks par 2013.gada palu maksimālo līmeni.

Aiviekstē pie Lubānas ūdens kāpis par 1,7 metriem, upes lejtecē pie Aiviekstes HES - par metru. Applūdušas palienes un gaidāma tālāka ūdens līmeņa paaugstināšanās; patlaban ūdens līmenis Aiviekstē par vairāk nekā diviem metriem atpaliek no 2013.gada pavasara palu maksimuma.

Vaidavā pie Apes ūdens līmenis pēdējo dienu laikā kāpis par 1,5 metriem, Gaujas pietekā Tirzā pie Lejasciema - par 1,7 metriem. Arī šajās upēs ūdens līmenis ievērojami atpaliek no pēdējo gadu lielākajiem paliem.

Gaujā un Daugavā ūdens līmenis kāpis nedaudz lēnāk. Daugavā posmā no Jēkabpils līdz Baltkrievijas robežai ūdens pacēlies par 0,55-1,15 metriem. Lai gan ūdens līmenis paaugstināsies vēl vairāku dienu garumā, ne Gaujā, ne Daugavā nav gaidāms bīstami augsts ūdens līmenis.

Latgalē un vietām Vidzemes austrumu daļā no krastiem galvenokārt izgājušas mazās upes, kurās netiek veikti hidroloģiskie novērojumi. Ūdens no mazajām upēm un pārplūdušajiem grāvjiem pamazām satek lielākās upēs, kurās turpinās ūdens līmeņa kāpums.

Kā ziņots, trešdien un ceturtdien Austrumlatviju skāra spēcīgas lietavas, daļā Latgales nokrišņu daudzums sasniedza nebijušu rekordu. 32 stundu laikā Rēzeknes novērojumu stacijā reģistrēti 159 milimetri lietus, kas atbilst 229% no mēneša normas.

Plūdus veicinājušas arī iepriekšējās lietavas, kas valsts austrumos bija 19.-21.augustā. Toreiz lielākais nokrišņu daudzums - 73,5 milimetri - bija Alūksnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!