Foto: F64

Pirmdien pēc pulksten 12 Saldus novērojumu stacijā pērkona negaisa laikā reģistrēta vēja pastiprināšanās brāzmās līdz 23 metriem sekundē, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) operatīvā informācija.

Pērkona lietusgāzes pārstaigājušas teju visu Kurzemi. Īsi pēc pulksten 13 negaisa mākoņi plosās galvenokārt Ziemeļkurzemē un uz KurzemesZemgales robežas. Negaisa fronte no rietumiem un dienvidiem sasniedz Zemgali.

Negaisa mākoņi vietām atnesuši ļoti intensīvas lietusgāzes, kā arī pamatīgu krusu.

Līdz vakaram pērkona negaiss gaidāms arī daudzviet valsts centrālajā un austrumu daļā.

Jau ziņots, ka pirmdienas priekšpusdienā Dienvidkurzemes novadu un Liepāju sasniedza pirmie negaisa mākoņi. LVĢMC visā valstī izsludināja dzeltenā līmeņa brīdinājumu, kurā teikts, ka dienas pirmajā pusē negaiss skars valsts rietumu un centrālo daļu, pēcpusdienā negaiss gaidāms arī valsts austrumos.

Nolauzti koku zari, nenostiprināti priekšmeti un atlūzas var tikt nestas pa gaisu. Lokāli iespējama zemāko teritoriju applūšana. Braukšanu var apgrūtināt pasliktināta redzamība un akvaplanēšana. Ja vien iespējams, jāmeklē patvērums slēgtās telpās.

Sinoptiķi jau iepriekš prognozēja, ka pirmdien Latvijā, sākot no dienvidrietumiem, daudzviet gaidāmas lietusgāzes un pērkona negaiss, kas vietām būs spēcīgs.

Negaiss vietām atnesīs ne tikai intensīvas lietusgāzes, bet arī krusu, kas lokāli var būt vairākus centimetrus liela, un stipru vēju, kas dažviet var pāraugt vētrā.

Negaisa mākoņi izraisīs mainīga virziena un stipruma vēju, tā ātrums brāzmās lokāli var pārsniegt 20 metrus sekundē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!