Saskaņā ar latviešu tautas ticējumiem šogad gaidāma slikta vasara, liecina Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta Mākslīgā intelekta laboratorijas un dabas vērotāja Viļa Bukša apkopotā informācija.

Pirmais maijs ir lapu diena. Šajā dienā bērzu lapām vajag būt vismaz tik lielām kā peļu austiņām, tad būšot laba vasara. Šogad lapu dienā bērziem vēl nav lapu, vietām valstī pat turpinās sulu tecināšana, un atbilstoši ticējumam tik vēls pavasaris vēsta par vēsu vasaru un sliktu ražu.

Saskaņā ar citu ticējumu saulaina un silta lapu diena liecina par vēsu vasaru. Par labu vēsai vasarai runā vēl kāds ticējums - ja ievu ziedēšana nav sākusies līdz sestajam maijam, vasara nebūs karsta.

Vilis Bukšs, balstoties arī uz citiem novērojumiem, paredz, ka šā gada siltākais periods varētu būt jūlija otrā puse un augusts un ka vasara kopumā nebūs karsta. Savukārt maijs saskaņā ar viņa prognozēm būs mērens gan gaisa temperatūras, gan nokrišņu ziņā.

Atbilstoši Krievijas Hidrometeoroloģijas centra prognozēm maija vidējā gaisa temperatūra Latvijā varētu būt nepilnu grādu augstāka par normu, nokrišņu daudzums - tuvu ilggadējam vidējam rādītājam. Saskaņā ar Eiropas Vidēja termiņa laika prognožu centra datiem maijs Latvijā varētu būs vēsāks un lietaināks nekā parasti.

Savukārt atbilstoši ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras pārvaldes datormodeļa " Climate Forecast System" aprēķiniem gan maijs, gan vasara Latvijā gaidāma ar ilggadējiem vidējiem rādītājiem atbilstošu gaisa temperatūru un nedaudz mazāku nokrišņu daudzumu.

Arī Lielbritānijas meteoroloģijas dienesta "Met Office" apkopotās skaitliskās prognozes liecina, ka vasara Latvijā varētu būt salīdzinoši vēsa - vidējā gaisa temperatūra gaidāma tuvu normai, un varbūtība, ka tā būs zemāka par normu, ir nedaudz lielāka par siltas vasaras iespējamību.

Jau ziņots, ka šā gada pavasara otrais mēnesis Latvijā bija aukstākais aprīlis kopš 2003.gada, savukārt pavasaris sākās ar aukstāko martu kopš 1987.gada. Līdz ar to arī pavasaris kopumā būs aukstāks par normu - arī tad, ja maijs izrādīsies silts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!