Foto: PantherMedia/Scanpix

Ultravioletās radiācijas intensitāte Latvijā kļuvusi augsta, dienas vidū sasniedzot sesto līmeni, liecina ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras pārvaldes dati.

Ultravioletais starojums patlaban ir tikpat liels kā parasti jūnijā un jūlijā, jo samazinājies ozona slāņa biezums. Ozona daudzums stratosfērā virs Latvijas sarucis līdz 310-330 Dobsona vienībām, kas ir 10-15 procentu zem maija normas.

Pagājušās nedēļas nogalē Rucavā, kur mērījumus veic Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs, ultravioletās radiācijas indekss saulainos brīžos dienas vidū paaugstinājās līdz pat 6,6. Intensīva ultravioletā radiācija saglabāsies arī turpmāk.

Cilvēki ar jutīgu ādu, dienas vidū atrodoties saulē, apdegumus uz atklātām ķermeņa daļām var iegūt 15-20 minūšu laikā. Ieteicams lietot drošu aizsargkrēmu ar saules aizsargfaktoru ne zemāku par 15 vai arī aizsargāties ar apģērbu, kas nosedz rokas un kājas, tāpat vēlams nēsāt galvassegu un saulesbrilles vai saulessargu.

Saskaņā ar Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas sniegto informāciju Latvijā pēdējos gados būtiski pieaugusi mirstība no ādas vēža, un sauļošanās ir viens no galvenajiem ādas vēža rašanās iemesliem; vislielāko risku rada sauļošanās solārijā.

No saules stariem visvairāk jāuzmanās cilvēkiem ar gaišu ādu un blondiem vai rudiem matiem, kuriem uz ādas ir daudz vasaras raibumu. Ļoti uzmanīgiem jābūt arī citiem cilvēkiem, kuriem agrāk bijuši saules apdegumi, tāpat no saules īpaši jāsargā bērni.

Bērniem līdz trim gadu vecumam saulē vēlams atrasties minimāli. Daudz sauļoties nevajadzētu arī pusaudžiem vecumā no 10 līdz 15 gadiem, jo šajos gados organismā ir intensīvas hormonālās svārstības un ķermenis ir ļoti jutīgs pret sauli.

Vienlaikus jāatceras, ka saules starojums mērenās devās cilvēka organismam ir vajadzīgs. Tas aktivizē vielmaiņas procesus un stimulē imūno sistēmu. Ultravioleto staru ietekmē ādā veidojas cilvēkam nepieciešamais D vitamīns, kas uzlabo kaulu struktūru.

Sauļoties nevajadzētu laikā no pulksten 12 līdz 15, kad ultravioletais starojums ir vislielākais. Uzsākot sauļošanās sezonu, pirmajās dienās saulē vēlams atrasties pavisam neilgu laiku. Sauļošanās laiku var pagarināt, lietojot aizsargkrēmu.

Ultravioletās radiācijas indekss Latvijā var būt robežās no nulles līdz deviņi. Vislielākais starojums zemi sasniedz laikā, kad saule atrodas visaugstāk, - jūnijā un jūlijā ap pulksten vieniem diviem dienā. 2012.gada vasarā augstākā ultravioletās radiācijas indeksa vērtība Rucavā bija 7,6 punkti 3.jūlijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!