Foto: F64

Lielākajā daļā Latvijas septembrī nokrišņu daudzums pārsniedza normu, vietām Kurzemē un Vidzemē nolija pat vairāk nekā pusotra mēneša norma. Savukārt dažās novērojumu stacijās centrālajos rajonos nokrišņu daudzums bija mazāks par normu. Kaut gan lielākā daļa septembra bija aukstāka par normu, mēneša vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +12,4°C, kas ir 0,7°C virs mēneša normas, jo septembra sākums bija par aptuveni 3°C siltāks par normu, esot siltākam arī par jūlija un augusta mēnešu sākumiem, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Septembra vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +12,4°C, kas ir 0,7°C virs mēneša normas. Mēneša minimālā gaisa temperatūra -3,2°C tika novērota 26. septembrī Madonā, bet maksimālā gaisa temperatūra +29,5°C – 1. septembrī Liepājā. Kopumā septembrī tika uzstādīts viens Latvijas diennakts gaisa temperatūras rekords, pārspēti 13 diennakts maksimālās gaisa temperatūras rekordi, kā arī seši diennakts minimālās gaisa temperatūras rekordi. Atkārtoti tika trīs diennakts maksimālās gaisa temperatūras rekordi.

Kopējais nokrišņu daudzums Latvijā septembrī bija 78,3 mm, kas ir 18% virs mēneša normas (66,1 mm). Visvairāk nokrišņu bija Rucavā – 145,4 mm, bet vismazāk nokrišņu – Dobelē (35,1 mm). Vidēji Latvijā septembrī bija 12,3 diennaktis ar nokrišņu daudzumu vismaz 1 mm. Visvairāk šādu diennakšu bija Liepājā un Rucavā – 16 diennaktis, bet vismazāk Dobelē – 8.

Vidējais relatīvais gaisa mitrums Latvijā septembrī bija 79% – no 75% Rīgā un Ventspilī līdz 83% Madonā un Rēzeknē.

Visstiprākās vēja brāzmas (25,8 m/s) tika novērotas 15. septembrī Ventspilī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!