Foto: DELFI Aculiecinieks
Latvijai tuvojas ciklons, kas jau naktī uz sestdienu nesīs lietu un slapju sniegu, kā arī vēja pastiprināšanos. Sestdien, sākot no valsts rietumiem, iegriezīsies ziemeļrietumu vējš, kura ātrums brāzmās piekrastē sasniegs pat 30 metru sekundē (m/s), lielākie vēja postījumi iespējami sestdienas vakarpusē Rīgā, liecina "Global Forecast System" prognoze.

Sestdiena būs pārsvarā apmākusies, palaikam gaidāms lietus un slapjš sniegs, sestdienas vakarā – arī sniegputenis. Visvairāk līs naktī Kurzemē. Gaisa temperatūra būs +1..+6 grādi.

Vispirms pastiprināsies dienvidrietumu vējš, tā ātrums brāzmās tuvākajā naktī Kurzemes rietumu piekrastē sasniegs 22 m/s, valsts lielākajā daļā nakts izskaņā un sestdienas rītā vējš brāzmās pastiprināsies līdz 15-18 m/s.

Agrā sestdienas pēcpusdienā Kurzemē, sākot ar Baltijas jūras piekrasti, vakarā arī pārējā valstī vējš iegriezīsies no ziemeļrietumiem, un tā ātrums brāzmās pārsniegs 20 m/s, vietām piekrastē sasniedzot 30 m/s. Stiprākais vējš gaidāms Kurzemes piekrastē, kā arī Rīgā un galvaspilsētas apkaimē. Lielākie vēja postījumi, visticamāk, būs sestdienas vakarā Rīgā.

Vētra izraisīs ūdens līmeņa paaugstināšanos piekrastē un upju grīvās, bet plūdu draudus tas neradīs. Problēmas neradīs arī ūdens līmeņa paaugstināšanās upēs lietus ietekmē.

Naktī uz svētdienu vējš pierims, svētdien gaidāmas rietumu, ziemeļrietumu vēja brāzmas līdz 16-21 m/s. Svētdien uzspīdēs saule, daudzviet īslaicīgi snigs un puteņos, naktī un no rīta valsts dienvidrietumos iespējama stipra snigšana. Gaisa temperatūra svētdien nepakāpsies augstāk par -1..+3 grādiem.

Naktī uz pirmdienu gaisa temperatūra pazemināsies līdz -2..-8 grādiem. No rietumiem Latvijai tuvosies jauns ciklons, tādēļ pirmdien atkal iespējami nokrišņi un vēja pastiprināšanās, šoreiz nokrišņu daudzums un vēja ātrums būs mazāks kā sestdien. Arī turpmāk gaidāmi mainīgi laikapstākļi – temperatūras svārstības, brīžiem nokrišņi un lieli vēji.

Iepriekšējā vētra Latviju skāra 2013.gada 1.-2.decembrī, kad vēja ātrums brāzmās vietām piekrastē pastiprinājās līdz 30 m/s. Līdz šim stiprākās vēja brāzmas šogad bijušas 10.janvārī Liepājā, kad to spēks sasniedza 25 m/s.

Atbilstoši Boforta skalai vētra ir vējš, kura vidējais ātrums pārsniedz 20 m/s. Vētra Latvijā visbiežāk plosās valsts teritoriālajos ūdeņos Baltijas jūrā, retāk - Rīgas līcī. Arī šoreiz vētras robežas pārsniegšana tiek prognozēta Baltijas jūrā, ar mazāku varbūtību – Rīgas līcī un pludmalēs. Vēja postījumi iespējami visā Latvijā, vislielākie – galvaspilsētā. Tomēr gaidāmā vētra nebūs tik spēcīga kā pērnā gada 29.oktobrī piedzīvotā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!