Foto: F64
Šī gada augsts bijis rekordkarsts, ceturtdien pavēstīja ASV valdības zinātnieki.

Pagājušais mēnesis ne tikai bijis karstākais jebkad reģistrētais augusts, bet tas bijis arī karstākais periodā no 1880. līdz 2015. gadam reģistrētais mēnesis, teikts ASV Nacionālās okeāna un atmosfēras administrācijas paziņojumā.

Augustā temperatūras rekords par 0,04 grādiem pēc Celsija pārspējis iepriekšējo karstākās mēneša temperatūras rekordu, kas tika sasniegts šī gada jūlijā.

Salīdzinot šī gada augustu ar augusta mēnešiem pēdējos 136 gados, tas pārspējis 1998.gadā reģistrēto rekordu par 0,13 grādiem pēc Celsija.

Augusts ir jau sestais 2015.gada mēnesis, kas pārspējis mēneša karstuma rekordus. Rekordkarsts pasaulē bija arī februāris, marts, maijs, jūnijs un jūlijs.

Nepieredzēts karstums piedzīvots lielā daļā Dienvidamerikas, atsevišķās Āfrikas daļās, Tuvajos Austrumos un Āzijā.

Lielā mērā karstumu izraisījuši pasaules ūdeņi.

"Lielās septiņu jūru daļās, par kurām pieejami temperatūras dati, temperatūra bijusi daudz augstāka nekā vidējā, un dažos reģionos visos okeānos piedzīvots rekordliels siltums," teikts administrācijas ziņojumā.

Jaunie rekordi vairo bažas par globālo sasilšanu, kuru daudzi zinātnieki saista ar fosilā kurināmā dedzināšanu, un "El Ninjo", kurš padara siltākas atsevišķas pasaules okeānu daļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!