Foto: AP/Scanpix
Latvijā šogad vairāk nekā citus gadus iepriekš ir novērotas dažādas ekstrēmas laikapstākļu parādības, informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā.

Jau pašā gada sākumā - no 13.janvāra līdz 1.februārim - tika novērots nepārtraukts periods, kad minimālā gaisa temperatūra Latvijā bija zemāka par mīnus 10 grādiem. Savukārt laika posmā no 19.janvāra līdz 27.janvārim bija nepārtraukts periods, kad minimālā gaisa temperatūra bija mīnus 20 grādi.

Laikā no 21. līdz 30.jūnijam vidējā gaisa temperatūra bija plus 12,2 grādi, kas bija 3,5 grādu zem normas. Jūnija trešā dekāde, tāpat kā 1928.gada jūnija trešā dekāde, bija aukstākā jūniju noslēdzošā dekāde Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē.

Jūlija beigās Latvija piedzīvoja pamatīgas lietusgāzes - 29.jūlijā Siguldas novērojumu stacijā sešu stundu laikā nolija 122,8 milimetri lietus. Šāds nokrišņu daudzums Siguldas novērojumu stacijā ir ar atkārtošanās varbūtību 0,01% jeb reizi 1000 gados.

Savukārt jau 3. un 4.augusts iegāja Latvijas vēsturē kā karstākās jebkad piedzīvotās dienas. Maksimālā gaisa temperatūra 3.augustā sasniedza plus 36,7 grādu atzīmi, bet 4.augustā - 37,8 grādus. Savukārt laika periodā no 24.jūlija līdz 11.augustam tikai ar vienas dienas pārtraukumu visā periodā maksimālā gaisa temperatūra Latvijas teritorijā bija augstāka par plus 30 grādiem.

Laikā no 1. līdz 11.augustam vidējā gaisa temperatūra valstī bija plus 22 grādi, kas ir 4,9 grādus virs ilggadīgās normas. Līdz ar to 2014.gada augusta pirmā dekāde ir kļuvusi par karstāko augusta pirmo dekādi Latvijā.

Latvijas teritorijā šogad kopumā reģistrētas 24 dienas ar gaisa temperatūru augstāku par plus 30 grādiem, un tikpat daudz šādu karstu dienu bija arī 2010.gadā. Tas Latvijai ir vislielākais dienu skaits gadā ar šādu ekstremāli augstu gaisa temperatūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!