Foto: AFP/Scanpix/LETA
Eiropas kinoakadēmijas balvas ceremonijā 10. decembra vakarā triumfējusi zviedru režisora Rubena Ēstlunda kinolente "Skumju trīsstūris" ("Triangle of Sadness"), kas saņēmusi balvu kā Labākās Eiropas filma.

Pats Ēstlunds saņēma balvas arī kā labākais režisors un scenārija autors, bet par darbu filmā ar labākā aktiera statueti novērtēts horvātu-dāņu aktieris Zlatko Buričs.

"Skumju trīsstūra" notikumi risinās uz ekskluzīva luksusa kruīza kuģa. Tomēr tam, kam paredzēts noritēt instagramīgi, izvēršas ellišķīgi. Sākas vētra. jahta nogrimst un tie, kam laimējas izglābties, nonāk uz neapdzīvotas salas, sociālā hierarhija viņu kompānijā sagriežas kājām gaisā. Satīriskā filma jau saņēmusi arī Kannu kinofestivāla "Zelta palmas zaru".

Par Eiropas labāko dokumentālo filmu atzīta lietuviešu režisora Manta Kvedaraviča filma "Mariupolis 2" – darbs, kura uzņemšanas laikā viņš gāja bojā Krievijas okupantu aplenktajā Ukrainas pilsētā Mariupolē šī gada aprīļa sākumā. Uz ceremoniju Reikjavīkā bija ieradusies režisora meita, kura arī kāpa uz skatuves, lai saņemtu balvu.

Jau ziņots, ka šogad Eiropas kinoakadēmijas balvai bija nominēta arī ASV strādājošā latviešu režisore Signe Baumane un viņas veidotā animācijas filma - mūzikls pieaugušajiem "Mans laulību projekts". Tomēr kategorijā "Labākā Eiropas pilnmetrāžas animācijas filma" tā piekāpās Francijas, Itālijas, Beļģijas, Šveices un Portugāles kopražojuma animācijas filmai "No Dogs Or Italians Allowed".

Balvu par mūža ieguldījumu saņēma starptautiski pazīstamā vācu aktrise, režisore un scenāriste Margarete fon Trota, bet balvu par sasniegumiem pasaulē – palestīniešu rakstnieks, režisors, aktieris un producents Elija Suleimans.

Jau ziņots, ka šogad Eiropas kinoakadēmijas balvas ceremonija notiek Islandes galvaspilsētā Reikjavīkā, koncertzālē "Harpa". Eiropas kinoakadēmijas balvas šogad tika pasniegtas 35. reizi.

Eiropas Kinoakadēmijas balva tika iedibināta 1988. gadā. Šogad par laureātiem balso 4400 Eiropas Kinoakadēmijas biedri, tai skaitā kino profesionāļi no Latvijas. Iepriekš no Latvijas Eiropas kinoakadēmijas balvu 1990. gadā saņēmis dokumentālists Ivars Seleckis par filmu "Šķērsiela".

Labākā Eiropas filma:

"Triangle of Sadness" (Zviedrija/Vācija/Francija/Apvienotā Karaliste).

Labākā Eiropas komēdija:

"The Good Boss" (Spānija)

Labākā Eiropas pilnmetrāžas animācijas filma:

"No Dogs Or Italians Allowed" (Francija, Itālija, Beļģija, Šveice, Portugāle).

Labākā Eiropas dokumentālā filma:

"Mariupolis 2"

Labākais Eiropas režisors:

Rūbens Ēstlunds (Ruben Östlund; Triangle Of Sadness)

Labākā Eiropas aktrise:

Vikija Krīpsa (Vicky Krieps; Corsage).

Labākais Eiropas aktieris:

Zlatko Buričs (Zlatko Burić; Triangle Of Sadness).

Visu kategoriju uzvarētāji atrodami Eiropas kinoakadēmijas mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!