Foto: Reuters/Scanpix

Sestdien un svētdien vairāk nekā 20 Eiropas valstīs sinoptiķi izsludinājuši brīdinājumu par ļoti augstu gaisa temperatūru, liecina meteoroloģiskā informācija.

Lielākā svelme gaidāma Spānijā, kur termometra stabiņš ēnā vietām pārsniegs +40 grādu atzīmi, kā arī Francijas dienvidaustrumu daļā un Centrāleiropā, kur gaisa temperatūra vietām pietuvosies +40 grādiem.

Svētdien Polijā gaiss sakarsīs līdz +37 grādiem, +33 grādi gaidāmi pat Zviedrijas dienvidos.

Baltijas valstīs tveice ir mazāka. Savukārt Skandināvijas un Krievijas ziemeļu daļā no Arktikas ieplūst auksts gaiss.

Pašreizējais karstuma vilnis Eiropas rietumu un centrālajā daļā ir intensīvākais kopš 2003.gada.

1.jūlijā Anglijā gaisa temperatūra pakāpās līdz +36,7 grādiem, 2.jūlijā Nīderlandē svelme sasniedza +38,2 grādus - šajās valstīs labots nacionālais jūlija karstuma rekords. Turklāt vairākās pilsētās Francijā, Anglijā, Beļģijā, Nīderlandē, Vācijā un Šveicē reģistrēts absolūtais karstuma rekords, kas nozīmē, ka tik augsta gaisa temperatūra fiksēta pirmo reizi vēsturē.

Jaunnedēļ karstuma nomocītajā Francijā, Beniluksa valstīs un Vācijā, nedēļas otrajā pusē arī Polijā iestāsies vēss laiks - gaisa temperatūra pēcpusdienās būs pat par 20 grādiem zemāka, dažās dienās termometra stabiņš vietām nepakāpsies augstāk par +17 grādiem, prognozē "Global Forecast System".

Savukārt Spānijā un Portugālē karstums nemazināsies un brīžiem pieņemsies spēkā. Ilgstošs karstums gaidāms arī Itālijā un Balkānos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!