Foto: EPA/Scanpix/LETA

Izraēla ir veikusi triecienu Irānas iekšienē, telekanālam CNN apstiprinājušas ASV amatpersonas. Tā ir atbilde par pagājušās nedēļas nogales uzbrukumu Izraēlai. Eksperti bažīgi par tālākiem saasinājumiem Tuvajos Austrumos.

Jau vēstīts, ka naktī uz svētdienu pret Izraēlu no Irānas tika raidīts dronu un raķešu uzbrukums. Tomēr sabiedrotajiem naktī izdevās pārtvert lielāko daļu no vairāk nekā 300 bezpilota lidaparātiem un raķetēm.

Nu, atbildot uz šo uzbrukumu, Bendžamina Netanjahu valdība ir atbildējusi Irānai.

Kā ziņo mediji, atsaucoties uz avotiem, ASV amatpersonas ir bijušas informētas par Izraēlas nodomiem.

BBC vēsta, ka sprādzieni, kas varētu būt Izraēlas raķešu radīti, bijuši dzirdami apmēram 350 kilometrus no galvaspilsētas Teherānas. Taču šobrīd nav īsi skaidrs, kas ir bijis Izraēlas mērķis un kur reāli raķetes piezemējušās.

Irānas valsts raidorganizācija IRIB, kā raksta BBC un "Reuters", cenšas mazināt uzbrukuma nopietnību. Tā ir ievietojusi video vietnē "Telegram", kurā redzams viens no tās reportieriem, stāvot uz kādas ēkas jumta Isfahānas pilsētas centrā. "Pilsēta ir droša un vesela, cilvēki dzīvo savu parasto dzīvi," viņš saka. Netālu no pilsētas atrodas ar Irānas kodolieroču izstrādes programmu saistītas militārās bāzes.

Irānas ziņu aģentūra "Fars" vēsta, ka netālu no Šekari armijas aviācijas bāzes Isfahānas provinces ziemeļrietumos dzirdēti trīs sprādzieni, savukārt Irānas kosmosa aģentūras preses pārstāvis Hoseins Dalirians paziņoja, ka "veiksmīgi notriekti vairāki droni".

"Pagaidām nav ziņu par raķešu uzbrukumu," platformā "X" pavēstīja Dalirians.

Izraēlas amatpersonas, attiekušās komentēt, kas ir bijis uzbrukuma mērķis. ASV amatpersonas minējušas, ka mērķis nav bijis saistīts ar kodolieroču bāzēm un civilo infrastruktūru.

Piektdien tika apturēti lidojumi lielā daļā Irānas teritorijas.

Ziņu aģentūra Mehr vēsta, ka "apturēti lidojumi uz Teherānu, Isfahānu un Širazu, kā arī lidostām rietumos, ziemeļrietumos un dienvidrietumos".

Eksperti jau iepriekš ir pauduši bažas, ka šie saasinājumi starp valstīm var pilnībā destabilizēt situāciju Tuvajos Austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!