Foto: www.visualstudio.lv
Latvijas rietumu un centrālajā daļā 7. februārī – agrākajā iespējamajā datumā – provizoriski sācies meteoroloģiskais pavasaris, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) dati.

Meteoroloģiskais pavasaris iestājas, ja diennakts vidējā gaisa temperatūra vismaz piecas dienas pēc kārtas ir augstāka par nulli, un pavasara sākums ir pirmā no šīm dienām.

Savukārt 7. februāris ir agrākais iespējamais datums, kurā Latvijā var sākties meteoroloģiskais pavasaris, jo pēc 2019.-2020. gada rekordsiltās ziemas LVĢMC pieņēma lēmumu, ka meteoroloģiskā pavasara sākšanās iespējama tikai pēc datuma, kas pēdējās desmitgadēs vidēji bijusi gada aukstākā diena.

Iepriekš par gada aukstāko dienu tika atzīts 8. februāris, bet 1991.-2020. gada normas periodā, kas spēkā no pērnā gada, gada aukstākā diennakts vidēji ir 6.februāris, līdz ar to meteoroloģiskais pavasaris var iestāties ne agrāk kā 7. februārī.

Ja piecas diennaktis, sākot ar 7. februāri, diennakts vidējā gaisa temperatūra valsts rietumu un centrālajā saglabāsies virs nulles, kas arī tiek prognozēts, meteoroloģiskais pavasaris būs iestājies.

Savukārt Latvijas austrumu novados – daudzviet Vidzemē un Latgalē – otrdien, 8. februārī, diennakts vidējā gaisa temperatūra bija grādu zem nulles, arī nedēļas nogalē tā prognozēta ap nulli un nedaudz zem tās, tādēļ meteoroloģiskā pavasara iestāšanās šajā valsts daļā šonedēļ nav gaidāma.

Pagājušajā gadā meteoroloģiskais pavasaris Latvijas lielākajā daļā sākās 21. februārī.

Šīs nedēļas nogalē visā valstī gaisa temperatūra nedaudz pazemināsies, bet nav gaidāms liels sals, savukārt nākamās nedēļas vidējā gaisa temperatūra prognozēta par kādu grādu augstāka nekā šonedēļ.

Brīžiem gaidāms lietus un sniegs, nokrišņi pārsvarā nebūs stipri. Valdošais būs mērens rietumu, dienvidrietumu vējš, kas palaikam kļūs brāzmains.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!