Foto: LETA
Līdz pulksten 13:00 Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saistībā ar vētras radītajiem postījumiem saņēmis 164 izsaukumus, liecina dienesta "Twitter" konts.

Rīgā un Jūrmalā līdz šim VUGD saņēmis 54 izsaukumus, Kurzemē - 48, Vidzemē - 45. 

Jaunākā informācija liecina, ka Ugāles pagastā stabs krītot izsitis mājai loga stiklu, bet Rīgā dažu māju jumtiem atrauti metāla gabali. 

Jau vēstīts, ka Latvijas pilsētas piedzīvo dažādus postījumus. Rīgā mājai atrauts skārda gabals no jumta, Jelgavā nolūzis zars nokritis uz trim automašīnām. Savukārt aculiecinieki ziņo par nogāztām Ziemassvētku eglēm dažādās Latvijas pilsētās.

Vētras spēku izjutušas arī kaimiņvalstis Lietuva un Igaunija. Sāremā salā vējs sasniedza 38 metrus sekundē, un viļņu augstums jūrā bijis līdz septiņiem metriem. Gan Igaunijā, gan Lietuvā bez elektrības palikuši vairāki tūkstoši mājsaimniecību.

Liepājas ostā šorīt ap plkst.4.30 vēja ātrums brāzmās sasniedzis 35 metrus sekundē (m/s), liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) apkopotā informācija.

Saskaņā ar Boforta skalu vējš, kura ātrums sasniedz vai pārsniedz 32,7 m/s, tiek saukts par orkānu. Šāds vējš var nodarīt ļoti lielus postījumus un spēj izraut kokus ar visām saknēm.


AS "Sadales tīkls" portālam "Delfi" norādījis, spēcīgā vēja dēļ šorīt elektroenerģijas piegāde traucēta aptuveni 38 000 klientiem. AS „Sadales tīkls” operatīvais personāls veic bojājumu lokalizēšanu un organizēja pārslēgumus elektrotīklā, lai pēc iespējas ātrāk atjaunotu klientu elektroapgādi. Sestdien bojājumu novēršanā tiks iesaistītas 418 brigādes ar 1070 elektromontieriem. Spēcīgā vēja dēļ lauzti un uz elektrolīnijām krituši koki, kas pārrāva elektrolīniju vadus, arī nogāzti un bojāti elektrolīniju balsti.


Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests savā "Twitter" kontā norādījis, ka no pulksten saņemti 43 izsaukumi. Lielākā daļā izsaukumu koks bija nokritis uz ceļa braucamās daļas, bet ir arī norauts jumta segums, koks nokritis uz auto un uz ēkas jumta.



Savukārt Ventspilī dienvidrietumu virziena vēja brāzmas šorīt sasniegušas 25 m/s ātrumu. Vējš turpina pastiprināties arī pārējā Latvijas teritorijā.

Kā liecina AS "Sadales tīkls" apkopotā informācija, šorīt līdz plkst.5.15 Kurzemē bija notikuši 776 neplānoti atslēgumi elektrolīnijās. Katrs atslēgums var ietekmēt vairākas mājsaimniecības, precīzs bez elektrības palikušo klientu skaits uzņēmuma "Sadales tīkls" interneta mājaslapā netiek norādīts.

Pēdējās stundas laikā vēja brāzmas pastiprinās arī Rīgā. "Sadales tīkla" informācija liecina, ka Rīgā līdz plkst.5.15 konstatēts tikai viens neplānots atslēgums elektropārvades līnijās. Savukārt 19 avārijas atslēgumi notikuši Daugavpils apkārtnē.

Latvijas Valsts ceļi informē, ka šorīt Vidzemē braukšanu apgrūtina sniegs, kā arī nokrišņu un vēja rezultātā samazinātā redzamība. Visā valsts teritorijā vietām nokrišņi lietus un slapja sniegā veidā. Gaisa temperatūra gaidāma no 0ºC līdz +6ºC.

Dienas laikā visstiprākās dienvidrietumu vēja brāzmas gaidāmas piekrastes rajonos - Kurzemes piekrastē nakts otrajā pusē, bet Vidzemes piekrastē no rīta vējš brāzmās sasniegs 33-34 m/s, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija. No rīta un priekšpusdienā Rīgā saglabāsies dienvidrietumu vējš brāzmās līdz 25-27 m/s.

Šobrīd braukšanas apstākļi uz valsts galvenajiem autoceļiem apgrūtināti sekojošos ceļa posmos: Siguldas virzienā posmā no Līgatnes līdz Veclaicenei brauktuves ir sniegotas.
Valmieras virzienā sniega un lietus dēļ apgrūtināta braukšana ir posmā no Braslas tilta līdz Strenčiem.

Uz reģionālajiem autoceļiem sniegs un lietus apgrūtina braukšanas apstākļus Alūksnes, Balvu, Cēsu, Gulbenes, Limbažu, Madonas, Valkas un Valmieras apkārtnēs.

Sakarā ar sarežģītiem laikapstākļiem tiek veikta brauktuves attīrīšana no sniega un pretapledojuma apstrādes darbi, portālu "Delfi" informē "Latvijas autoceļu uzturētājs". Uzturēšanas darbos sestdienas rītā iesaistītas 99 ziemas dienesta tehnikas vienības.

Saskaņā ar meteoroloģisko prognozi, dienas pirmajā pusē Latvijas lielākajā daļā turpinās pūst stiprs vējš, kas brāzmās būs līdz 21-27 metriem sekundē, bet piekrastes rajonos līdz 27-32 metriem sekundē. Vējš pakāpeniski pierims pievakarē.

Tikmēr sociālo tīklu lietotāji dalās iespaidos par vētru un ziņo par kokiem un pat egli, kas nogāzusies.






Stiprā vēja rezultātā uz ceļiem var tikt sagāzti nolauztie koki un to zari, radot šķēršļus satiksmei, kā arī var tikt nodarīti bojājumi satiksmes organizācijas līdzekļiem - ceļa zīmēm, apgaismojumam u.c.

Kā ziņots, Latvijai naktī un no rīta pāri traucas vētra "Billie", kuras dēļ LVĢMC izplatījis visaugstākās pakāpes brīdinājumu, kas nozīmē, ka laika apstākļi var būt ļoti bīstami. Meteorologi iepriekš prognozēja, ka Kurzemē vētra maksimumu sasniegs nakts otrajā pusē un sestdien no rīta, kad vēja brāzmas var sasniegt 33 m/s. Vidzemi vētra sasniegs sestdien no rīta un plosīsies tur vēl arī pa dienu. Vidzemē vēja ātrums būs 27-32 metri sekundē.

Gatavojoties vētrai, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests iedzīvotājus aicināja jau laikus uzlādēt mobilos tālruņus un parūpēties par māju pagalmos un uz balkoniem novietotiem nenostiprinātiem priekšmetiem, kas vētras laikā var tikt aizpūsti prom. Vēja brāzmu dēļ var rasties arī elektrības padeves pārtraukumi, tāpēc būtu vēlams arī laikus sagatavot kabatas lukturīšus.

Rūpējoties par savu veselību un dzīvību, iedzīvotājiem vētras laikā pēc iespējas ir jāatrodas iekštelpās. Laikus jāaizver visi logi, durvis, bēniņu lūkas. Gadījumā, ja vētras laikā radušies elektrības padeves bojājumi, lai pārvietotos pa māju, jāizmanto lukturītis, bet degošas sveces nedrīkst atstāt bez uzraudzības.

Glābēji atgādina, ka vētras laikā ir kategoriski aizliegts atrasties uz moliem, jo jūrā veidojas augsti viļņi, bet mola akmeņi ir slideni, un cilvēks viegli var iekrist ūdenī. No ūdens paša spēkiem izkļūt ārā gandrīz nav iespējams un zemās ūdens temperatūras dēļ cilvēkam strauji iestājas ķermeņa atdzišana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!