Foto: Publicitātes
Leģendārā Holivudas aktrise un stila ikona Merilina Monro savulaik ir teikusi, ka, iedodot meitenei pareizās kurpes, viņa spēs iekarot pasauli. Viņas sacītajā ir liela daļa patiesības – pareizi izvēlēti apavi ne tikai papildina vizuālo tēlu un ceļ pašapziņu, bet arī balsta mūsu augumu un rūpējas par kāju komfortu ikdienas skrējienā. Kā atrast piemērotākos rudens apavus, un ko būtiski ņemt vērā?
"Apavi ir vizuālā tēla sastāvdaļa, un uz tiem nevajadzētu taupīt. Uz apaviem balstās viss mūsu auguma svars jebkurā vecumā, tāpēc ir ļoti svarīgi ņemt vērā kājas un pēdas īpatnības. Vispirms izvērtē, kādam mērķim apavi būs paredzēti un vai tie būs praktiski. Ja, veikalā mērot, tie nešķiet ērti, berž vai spiež, ir jāmeklē citi. Nekas nav sliktāks par apaviem, kuros jūties nekomfortabli, tāpēc nežēlo laiku piemērotāko meklējumiem.

Sporta apavi jauniešiem ir lieliski piemēroti skolas gaitās, jo tos labi var miksēt ar korektu, lietišķu apģērbu. Savukārt sievietēm ir tik daudz piemērotu, elegantu apavu bez papēža, kas paredz maksimālu ērtumu," stāsta stiliste Gita Šildere.
Tendences ir mainīgas, taču ir arī apavu modeļi, kas aktuāli būs vienmēr – neatkarīgi no tā, kādu gadskaitli rāda kalendārs. Tā, piemēram, sieviešu rudens garderobē iederas īsi zābaki. Tie var būt šņorējami vai ar rāvējslēdzēju, augstpapēžu vai bez papēža. Šoruden izvēlies tos baltā krāsā, lai izceltos. Tāpat arī klasiska vērtība ir gari zābaki, kas lieliski izskatās kombinācijā ar īsiem svārkiem. Savukārt ikdienas gaitās labi kalpos šņorējamas kurpes ar masīvu zoli.

Ja vēlies, lai apavi kalpotu vairākus gadus un piestāvētu jebkuram apģērbu komplektam, piedomā pie to krāsas. Apavus tumšā krāsā, piemēram, brūnā, pelēkā, zilā, labi var kombinēt un saskaņot ar teju visiem apģērbiem. Izvēloties apavus košā krāsā, būs ierobežotākas iespējas veidot dažādus apģērbu komplektus.
Materiālu ilgtspēja
Izvēloties apavus rudenim, ir jāņem vērā sezonas mainīgie laikapstākļi. Apaviem jābūt ne tikai vizuāli tīkamiem, bet arī praktiskiem – jāpasargā kājas no aukstuma un mitruma, kas valda mūsu platuma grādos. Auduma apavi diezin vai būs labākā izvēle.

"Ādas apavi noteikti būs tie, kas kalpos visilgāk, piemēram, govs āda, kas ir izturīga un mīksta. Arī eko ādas apavu izstrādājumi ir ilgtspējīgi un noteikti ir labs ieguldījums, kas ir arī draudzīgs planētai. Ja pēdai un kājai ir tendence uz biežu nogurumu vai tūsku, es iesaku izvēlēties zamšādas apavus, jo tie ir mīksti un labi "padodas" kājai. Pareizi kopjot, zamšādas apavi kalpos vismaz trīs gadus," stāsta stiliste.
Šī rudens tendences
Šoruden modē atgriežas daži trendi, kas vairākus gadus bijuši piemirsti. Sieviešu garderobē aktuālas atkal kļūst klasiskās balerīnstila kurpes. Arī kovbojstila zābaki šobrīd ir ļoti aktuāli. Ko vēl šosezon redzēsim uz ielām, modes žurnālos un sociālajos tīklos?
Sievietēm
  • Plānas ādas zābaciņi
    Zābaciņi no plānas ādas būs lieliski piemēroti rudenim gan pamata toņos, gan kādā košākā krāsā. Atceries, ka gaiši apavi ir viegli kopjami, izvēloties atbilstošu apavu krēmu un aizsargkrēmu pret mitrumu. Pienācīgi kopti, tie kalpos ilgus gadus.
  • Pieguļoši garie zābaki
    Garie zābaki, kas cieši pieguļ kājai, ir sezonas aktualitāte. Tie lieliski izskatīsies gan kombinācijā ar kleitu, gan svārkiem. Izvēlies garumu, kas tev piestāvēs vislabāk, izskatīsies viselegantāk un izcels kājas.
  • Apavi kā akcents
    Izvēlies košus, izteiksmīgus apavus kā tēla odziņu un papildinošu elementu, lai atdzīvinātu savu kopējo tēlu un izceltos.
  • Laiviņtipa kurpes uz papēža
    Laiviņtipa kurpes ir klasiska vērtība, kas savu aktualitāti nav zaudējusi. Papēža augstumu katra var izvēlēties pēc savas ērtības pakāpes.
  • Vintāžas stils
    Ja vēlies savam tēlam piešķirt raksturu un elegantu akcentu, izvēlies vintāžas stila apavus – tie būs gana oriģināli, bet tajā pašā laikā arī eleganti un klasiski.
  • Masīvi sporta apavi
    Masīvi sporta apavi noderēs ne tikai atpūtai, bet, kombinējot ar žaketi un auduma biksēm, iederēsies arī brīvākā biroju vidē, kurā nav jāievēro tik strikta etiķete.
Vīriešiem
  • Izteiksmīgi apavi pamanāmos toņos
    Izteiksmīgas krāsas ne tikai sporta apavos – arī klasiskas kurpes var būt pamanāmas un piešķirt kopējam tēlam akcentu.
  • Smagnēji ādas zābaki
    Smagnēji ādas zābaki lieliski izskatīsies kombinācijā ar džinsiem un koledžas tipa jaku vai raupjiem adījumiem.
  • Zemās kurpes vai apavi uz stabila, masīva papēža.
    Kurpes ar izteiksmīgu, rievotu zoli labi saskan gan ar klasisku stilu, piemēram, uzvalka biksēm, gan ikdienas stilu, piemēram, taisna piegriezuma džinsiem.
Jauniešiem
  • Loferi
    Savu uzvaras gājienu turpina loferi (mokasīntipa kurpes), kas ir aktuālas gan jauniešu, gan sieviešu un arī vīriešu modē. Šosezon īpaši aktuāli ir loferi ar izteiksmīgu zoli un uz stabilas platformas zoles.
  • Kedas uz platformas zoles
    Kedas ar platformas zoli ir ērtas un ļoti praktiskas, turklāt tās lieliski var kombinēt gan ar biksēm, gan svārkiem.
Fotogrāfijās apavi: no iepirkšanās centra “AKROPOLE Alfa” veikaliem "Ivo Nikkolo", "Gabi", "Elche", "Alikante", "Este", "Danija", "Aldo", "Zara", "Sizeer", "Vans" un no iepirkšanās un izklaides centra “AKROPOLE Rīga” veikala "Chester", "Massimo Dutti".