Latvijā vadošais ziņu medijs "Delfi" kopā ar globālo televīzijas kanālu "National Geographic" šo gadu sāka ar spilgtu un iedvesmojošu personību meklējumiem projektā "Latvijas atklājējs". Iepazinām cilvēkus, kuru profesionālie sasniegumi, vaļasprieki vai entuziasms ļauj izzināt Latvijas daudzpusīgās šķautnes – dabu, garšas, noslēpumus un pārsteidzošus stāstus. Latvijas atklājēji mūs aizveda neparastos piedzīvojumos, kas pārsteidza, izbrīnīja un kādu, iespējams, iedvesmoja pašiem doties jaunos atklājumos.
No Grīziņkalna 'ūdenszirga' līdz pirmajam latvietim kosmosā: Latvijas atklāšanas stāsti
Projekta iedvesma bija globālā televīzijas kanāla "National Geographic" raidījumu vadītāji – seši starptautiski pazīstami atklājēji, kuru zinātkāre un piedzīvojumu gars paver pasauli plašāk. Lokālos atklājējus noskaidrojām sešās dažādās kategorijās: pavārmākslā, piedzīvojumos, vēsturē, žurnālistikā, savu spēju pārvarēšanā un zinātnē.
KĀ TAS NOTIKA?
Latvijas Betānija Hjūza:
Kārlis Sils
Britu vēsturnieces Betānijas Hjūzas iedvesmotajā vēsturnieku kategorijā uzvarēja Kārlis Sils, un viņš mūs aicināja līdzi izzinošā ekskursijā pa Rīgu, meklējot atbildi uz jautājumu, kas ir noslēpumainais Grīziņkalna "Ūdenszirgs".
Latvijas Heizens Audels: Valdis Vītoliņš
Savu spēju pārvarēšanas kategorijā, kuru iedvesmoja izdzīvošanas instruktors Heizens Audels, uzvarēja Valdis Vītoliņš. Viņš skatītājus aicināja līdzi mežā un purvā, kur pastāstīja, kā izkļūt no biezokņa, kā nenonākt lāča ķetnās un deva vēl citus noderīgus padomus par izdzīvošanu dabā.
Latvijas Alberts Lins:
Pauls Irbins
Inženiera Alberta Lina iedvesmotajā zinātnieku kategorijā uzvarēja kosmosa izziņas entuziasts Pauls Irbins. Kopā ar viņu devāmies uz Rīgas Tehnisko universitāti (RTU) un iepazināmies ar raķešu būvētājiem un kosmosa izzinātājiem.
Latvijas Mariana van Zellere: Ieva Vārna
Žurnālistu kategorijā lasītāju balsojumā uzvarēja TV3 žurnāliste Ieva Vārna. Viņa pēdējo gadu nenogurstoši informē par notikumiem Ukrainā, ne tikai regulāri dodoties uz “karstajiem punktiem”, bet arī organizējot atbalsta sniegšanu Ukrainas karavīriem. Tā kā Ievas darba grafiks ir saspringts, kopā ar "Latvijas atklājējs" komandu tika pieņemts lēmums video piedzīvojumu neveidot, bet 1000 eiro noziedot Ievas iniciatīvai "Gaismas ceļš Donbasam" Ziedot.lv platformā.
Pavasaris, kā jau katru gadu, līdz ar gaismu pēc tumšās un ilgās ziemas ir atnesis arī jaunu enerģiju un spēku strādāt un darboties. Ja runājam par Ukrainu un darbu kara zonā, tad šajā ziņā spēks un enerģija turpināt braukt, stāstīt un rādīt patiesību nekad nav īsti apsīcis. Daudzi vaicā, kā es nenogurstu. Mana atbilde vienmēr ir viena un tā pati – kamēr krievu iebrucēji turpinās pastrādāt kara noziegumus Ukrainā, turpinās iznīcināt Ukrainas cilvēkus, es nenoguršu. Paralēli militārajai karadarbībai mēs redzam arvien spēcīgāku Krievijas propagandu, kurai diemžēl ir pietiekami daudz dzirdīgu ausu arī šeit, Latvijā. Šajā informatīvajā karā mans ierocis ir mikrofons, bet manam kolēģim Sergejam – kamera. Sēdēt Rīgā siltā biroja krēslā, pārtulkot ārvalstu ziņu aģentūru materiālus – tas nav stāsts par mums. Pie kara nedrīkst pierast, tas mūsu prātos nedrīkst kļūt par normu. Tas skar mūs visus, visu drošības situāciju Eiropas reģionā, jo ukraiņi frontē cīnās par mūsu visu drošību un brīvību. Līdz ar to mazākais, ko mēs varam darīt, ir turpināt atbalstīt Ukrainas tautu visos iespējamos veidos.

Es redzu, ka lielākajai daļai sabiedrības ar prātu viss ir kārtībā un arī sirdis ir pareizajās vietās – cilvēki turpina palīdzēt. Par to esmu pateicīga katram. Izcils pierādījums – man pašai ir izdevies pāris nedēļu laikā ziedojumu akcijā savākt vairāk nekā 40 000 eiro, iegādāties frontes smagākajos posmos stratēģiski svarīgas lietas, kuras jau pavisam drīz nonāks galamērķī. Tas ir tikai viens piemērs, ziedošanas akciju ir ļoti daudz, iespējas palīdzēt ir dažādas un cilvēki to turpina darīt. Arī tas spēcina celties un turpināt darīt. Slava Ukrainai!

Ieva Vārna – Latvijas atklājēja
Veidoja:
Autori: Kristīne Melne, Līga Švāne, Sabīne Košeļeva
Dizains: Oskars Dreģis
Izstrāde: Ervīns Malnačs
Video: KMM VISUALS
Projekta vadība: Ēriks Radželis
Mediju komunikācijas eksperts: Edgars Apermanis
Avoti:
Projektā izmantoti: attēli no National Geographic / Walt Disney arhīva; fotogrāfijas no vietnes momenti.lv (fotogrāfi – Kristaps Ungurs, Jūlija Millere).
Projekts sadarbībā ar: