Latvijas atklājējs
Brauciet, latvji, kosmosā! Kā Pauls Irbins māca jauniešiem būvēt raķetes
Latvijā vadošā ziņu medija "Delfi" un globālā televīzijas kanāla "National Geographic" kopīgi veidotā projekta-balsojuma "Latvijas atklājējs" zinātnieku kategorijā, kuras iedvesma bija godalgotais zinātnieks, pētnieks, tehnoloģiju entuziasts un inženieris Alberts Lins, uzvaras laurus plūca Pauls Irbins. Uzvarot balsojumā, viņam bija iespēja doties īpašā piedzīvojumā, un Pauls skatītājus aicināja līdzi uz Rīgas Tehnisko universitāti (RTU), lai iepazīstinātu ar saviem domubiedriem – raķešu būvētājiem un kosmosa izzinātājiem.
Šī stāsta varonis – Latvijas atklājējs Pauls – ir viens no redzamākajiem kosmosa izziņas entuziastiem Latvijā. Viņš ir Latvijas Kosmosa industrijas asociācijas prezidents, kā arī zinātkāres centra ZINOO un Kosmosa izziņas centra veidotājs. Gadu gaitā iegūtās zināšanas viņš aktīvi nodod tālāk jaunajiem censoņiem, kuriem ir interese par kosmosu un tā procesiem.
Pirms vairāk nekā desmit gadiem Pauls kopā ar raķešu konstruktoru Andreju Puķīti sāka būvēt stratosfēras zondes, bet vēlāk abi pētnieki paplašināja savu redzesloku, izmēģinot spēkus arī raķešbūvē. Nu abi domubiedri kļuvuši par RTU lieljaudas raķešu komandas mentoriem, palīdzot studentiem pilnveidot zināšanas par raķešu būvēšanu.
Lieljaudas raķešu komandā apvienojušies vairāk nekā desmit jaunieši, kuri aizrāvušies ar raķešzinātni. Pauls skatītājus iepazīstināja ar Moniku, kura nodarbojas ar programmēšanu, un Arvīdu, kurš komandā darbojas kā galvenais inženieris. Jaunie censoņi veiksmīgi palaiduši jau divas raķetes, bet nākotnes plānos ir vēl citi projekti, kas, iespējams, Latvijas vārdam ļaus izskanēt pasaulē.
"Kosmoss ir nākamais civilizācijas attīstības virziens," ir pārliecināts Latvijas atklājējs. Pauls lepojas, ka kosmosa nozare Latvijā aug un attīstās. Šajā nozarē mēs arī esam līderi starp Baltijas valstīm. "Brauciet, latvji, kosmosā!" skatītājus mudina raķešu būvētājs.
Pauls Irbins – Latvijas atklājējs
Uzvara šajā balsojumā bija negaidīta. Prieks, ka cilvēki novērtējuši manu ieguldījumu zinātnes popularizēšanā ar zinātkāres centriem ZINOO un citām aktivitātēm. Ļoti ceru, ka ar šo nomināciju spēšu parādīt, ka mazs zinātnieks ir katrā no mums, ne tikai institūtos un profesoros. Zinātne apvieno visu mūsu sabiedrību un civilizāciju – caur tehnoloģijām, zināšanu apmaiņu, diskusijām un strīdiem. Raķete ir drosmes un sadarbības simbols – drosme sapņot, mēģināt, darīt un nepieciešamība strādāt kopā, ieklausīties, censties saprast. Jau mūsu dzīves laikā raķetes kļūs tikpat ikdienišķas kā pašlaik lidmašīnas. Raķetes savienos jaunos kontinentus "Mēnesi un Marsu" ar Zemi. Mums, latviešiem, nevajag baidīties no nākotnes izaicinājumie – jābūt drosmīgiem un jāstrādā kopā, lai ielēktu nākotnes vilcienā. Pārfrāzējot Krišjāni Valdemāru – "Brauciet, latvji, kosmosā!"
Skaties vēL
Latvijas Heizens Audels: Valdis Vītoliņš
Savu spēju pārvarēšanas kategorijas uzvarētājs Valdis Vītoliņš skatītājus aicināja līdzi mežā un purvā, kur sniedza padomus, kas krīzes situācijā var paglābt no nelaimes.
Veidoja:
Autori: Kristīne Melne, Līga Švāne, Sabīne Košeļeva
Dizains: Oskars Dreģis
Izstrāde: Ervīns Malnačs
Video: KMM VISUALS
Projekta vadība: Ēriks Radželis
Mediju komunikācijas eksperts: Edgars Apermanis
Avoti:
Projektā izmantoti: attēli no National Geographic / Walt Disney arhīva; fotogrāfijas no vietnes momenti.lv (fotogrāfi – Kristaps Ungurs, Jūlija Millere).
Projekts sadarbībā ar: