Foto: Shutterstock

Latvijas daba nevar lepoties ar kalnainiem apvidiem, kur skatam paveras klintis, tajās noslēptie ezeriņi vai iespaidīgi ūdenskritumi, bet arī mūsu valsts ainavā ir vietas ar pauguriem un maziem uzkalniņiem, kur cilvēki ierīko ne tikai dārzus, bet arī mājvietas. Kā iekārtot dārzu vai māju, ja tā ir uzkalniņā, lūkojam portāla "Houzz" sagatavotajos padomos.

Līdzenam zemes pleķītim nav ne vainas, bet, ja īpašumā ir nonākusi apkārtne ar uzkalniņu, tad tas ir tikai ieguvums! Dārzā var radoši izpausties, veidojot ne tikai neparastus dizaina elementus puķu dobēm, bet arī izveidojot terases uz paaugstinājuma.

Paaugstinājums dārzā. Var ierīkot terasi uz paaugstinājuma vai kādu mini skatu torni, kas dos iespēju dārzu vērot no augšas. Terases augšā var salikt krēslus un galdu, izveidojot atpūtas vietu, bet tās apakšā var izveidot vietu, kur, piemēram, glabāt dārza instrumentus vai tehniku.

Izveidot uzkalniņā robežas vai sienas. Ļoti daudziem augiem patīk augt līmeņos, proti, vieni labprātāk augs augstāk, bet citi – zemāk. Var izvēlēties augus, kas pilnībā nosegs uzkalniņu, bet var lemt arī par tādiem, kas veidos pretēju efektu, toties būs ļoti labs papildinājums dobei, piemēram, graudzāles. Uzkalniņos īpaši labi izskatīsies arī akmensdārzi. Kā tos ierīkot, lūko šajā rakstā.

Tāpat šāds risinājums palīdzēs vieglāk piekļūt augiem, kuri ir jāizravē.


Lūk, vēl viens piemērs, cik gan glīti izskatās, ja uzkalniņš ir sadalīts vairākos līmeņos. Tajā pat var ierīkot strūklaku!

Uzkalniņš kā dizaina elements dārzā. Esi liels dārza svētku mīļotājs? Tad uzkalniņu var sadalīt pakāpienos, kur varēs piesēst uz zaļā mauriņa. Savukārt pašā uzkalniņa augšā var izveidot ne tikai atpūtas zonu, bet arī mini dīķi vai izveidot zaļumu sienu, kas būs redzama jau no tālienes.

Zaļais stūrītis. Kāpēc gan visu uzkalniņu nepārvērst augu paradīzē, kur sastādīti ne tikai koki, bet arī dažādi košumkrūmi, ziemcietes, viengadīgie augi, vīteņaugi un citi? Nogāzē var ierīkot arī taciņu, kas lieliski izskatās kopējā dārza ainavā.

Rūpīgi izvēlēties stādāmos augus. Kā iesaka "Houzz" eksperti, labāk uzkalniņā stādīt tādus augus, kas neprasa lielas rūpes. Šādi nevajadzēs katru nedēļu rāpties uzkalniņā, lai tikai tos apgrieztu.

Drošība pirmajā vietā! Nogāzēm un uzkalniņiem ir savi plusi, bet nedrīkst aizmirst arī par drošību. Arī sienas un terases var būt bīstamas, tāpēc jāapsver iespēja pie tām izbūvēt margas.

Dārzu sadalīt zonās. Šīs var būt lielisks veids, lai dārzu sadalītu zonās, piemēram, dārza augstākajā punktā var novietot sauļošanās krēslus, bet zemāk atvēlēt vietu ugunskuram.

Taciņu izveide. Vislabāk dārza ainava būs redzama tieši no augšas, tāpēc ir vērts izveidot uzkalniņā taciņas. Tās var papildināt arī ar soliņiem, lai kāpšanas laikā varētu nedaudz atpūsties.

Uzkalniņš – vieta, kur izveidot sēdvietas. Šis ir ļoti labs risinājums, ja dārzā nav vēlme ienest liekus krēslus. Tā vietā uzkalniņu var pārvērst kā vietu, kur apsēsties. Rakstā augstāk varēja manīt ideju, kur uzkalniņš sadalīts līmeņos un tajos iesēts mauriņš, bet bildē zemāk var aplūkot, ka par sēžamajiem var kalpot pat akmeņi!

Materiālu dažādība dārzā. Tāpat šeit var pasmelties vēl kādu ideju, proti, izmantot dažādus materiālus dārzā. Šādi tas ne tikai vizuāli piesaistīs ciemiņu "acis", bet arī piešķirs dārzam neparastāku izskatu. Piemēram, šīs tērauda plāksnes dārzam piešķir dziļumu, uzsver "Houzz" eksperti.

Zaļās taciņas. Piekritīsiet, ka reizēm viss vienkāršais ir tas pats labākais! Var nesarežģīt dzīvi, lai uzkalniņos izveidotu akmens vai kāda cita materiāla taciņas, bet tā vietā var ļaut dabai izdarīt visu pašai. Tikpat lieliski izskatīsies dabiski izveidotas takas, kurās būs iesēts mauriņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!