Foto: Shutterstock
Tāpat kā svarīgākie dārza darbi, kas jāpaveic augustā, arī mājoklī ir nepieciešams sagatavoties septembrim un rudens sezonai. Sākot ar kopīga ģimenes kalendāra veidošanu, beidzot ar mājas aptieciņas revīziju, šie darbiņi pievērsīs uzmanību arī sen aizmirstiem sīkumiem.

Augusts ir ražas novākšanas laiks, kā arī pēdējais brīdis, lai baudītu siltos vasaras vakarus. Tāpēc portāls "Houzz" piedāvā 11 noderīgus darbus mājoklim, lai septembris sāktos bez satraukumiem un mazākām ilgām pēc vasaras.

Vasaras piederumu kārtošana un šķirošana

Dažādu vasaras piederumu kārtošana un šķirošana ir viens no svarīgākajiem darbiem, kuru būtu vēlams veikt pirms rudens sezonas iestāšanās. Pievērs uzmanību dārza mēbelēm un aksesuāriem, kas drīz vairs nebūs nepieciešami. Tāpat apskati un pārvieto pludmales aksesuārus, piemēram, bērnu smilšu mantas un piepūšamos matračus. Jau tagad ir vērts parūpēties par vasaras piederumu tīrību, lai nākamgad silto sezonu varētu uzsākt tīri un kārtīgi.

Kopīgais ģimenes kalendārs

Centies izveidot kopīgu ģimenes kalendāru vai plānoto pasākumu, notikumu plānu, kas īpaši noderēs rudens sezonas sākumā, kamēr norit pārslēgšanās no vasaras uz rudeni. Te var radoši izpausties visa ģimene – izveidot to ar pašu spēkiem vai izmantot kādu no aplikācijām telefonā. Tas atkarīgs no pašu vēlmēm. Būtiski jau tagad kalendārā ir atzīmēt svarīgos datumus, piemēram, vecmāmiņas un vectētiņa jubilejas, ārstu apmeklējumus, svētku un brīvdienu laikus.

Ja veidojat kalendāru pašu spēkiem, neaizmirstat iepriekš izvēlēties labāko un ērtāko vietu, kur to novietot. Te derēs gan virtuve, gan viesistaba vai koridors. Galvenais ir ērta piekļuve visiem ģimenes locekļiem, kuri to ikdienā var papildināt ar aktuālo informāciju.

Virtuves noslodze

Iespējams, atvilktnes un skapīši ir pilni ar nevajadzīgām lietām, kas traucē ērti rosīties un gatavot vakariņas. Tāpēc izpēti katru stūrīti savā virtuvē un atbrīvojies no visa liekā.

Svarīgs aspekts ir arī uzkopšanas darbi. Piemēram, centies tikt galā ar putekļiem skapīšu starpās un zem ledusskapja. Tīra un kārtīga virtuve radīs brīvāku gaisotni septembrī, kad sākas ražīgs darba cēliens un skolas laiks.

Dots devējam atdodas

Šogad vasara īpaši lutina ar siltu un saulainu laiku, tāpēc nereti augļu un dārzeņu raža ir iespaidīga nekā citus gadus. Ja vairs nezini, kur likt visus dārza labumus, iesakām ar tiem dalīties. Piemēram, izliec kasti ar āboliem pie iebraucamā ceļa vai uzcienā kaimiņus ar sulīgiem tomātiem. Kā vēsta sena paruna – dots devējam atdodas, tāpēc viens no taviem galvenajiem uzdevumiem augustā varētu būt kāda cita iepriecināšana. Smaids un laipns paldies ir garantēts!

Laimests. Gājām ar Marku uz tirgu ar drēbju tašiņu gar "Sarkano krustu", kur satikām bubinošu tanti ar pavadvārdiem: "mēs esam atvaļinājumā un vispār, ko jūs te nesiet - mums tā jau mantas pāri acīm". Man, protams, acis kantainas un galvā skan pretjautājums: "kundzīt, vai labdarības organizācija ir Jūsu īstā vieta?!". Labi, ka apžēlojās un tašiņu pieņēma. Apriju sašutumu un sev pilnīgi neraksturīgi, ejot garām Lotto kioskam, nodomāju, ai, nekad te nepiestāju - kas zina, jāņem un jāpamēģina. Tas lapiņu kasīšanas prieks tik ļoti aizraujošs, ka pat īsti nerodas sašutums par 4 tukšām lozēm. Noķiķinu zem deguna un ar līkumu pa pilsētas centru esam tirgū. Lūdzu kundzītei, lai dod man visas atlikušās sviesta pupiņas, uz ko viņa vēsi paceļ acis un turpina piņķerēties ar sarkanu diedziņu. Gaidam. Viņa pieiet pie burkānu kastes, kur tie koši oranži ar vēl košāk zaļiem lakstiem sagūluši, un diezgan haotiski sāk siet bunti ar atpiņķerēto diedziņu. Gaidam, neliels mulsums. Jautāju, vai varu kā palīdzēt, uz ko kundzīte atbild ar strupu - nē! Labi, mēs jau nesteidzamies, varam vēl tā pastāvēt un savas pupiņas pagaidīt, ja reiz cilvēkam ir sava rikte, lai nodara līdz galam. Un tad, tā pēkšņi nenokurienes, kundzīte paceļ svaigi sieto burkānu bunti, sniedz man rokās un saka: "tas jums, lai bērniņam laba veselība!" Es uz pauzes, bet no sirds pateicos, protams. Lai ir ne-paldies par centību iesaistīties labdarībā un nelaimēts lotto, bet burkānbunte no tantes dobes ar tik jauku vēlējumu ir šodienas visvērtīgākais laimests. Pieņemu to kā balvu Markam par vakardien veiktajiem, pirmajiem patstāvīgajiem solīšiem. #dotsdevējamatdodas

A post shared by Liāna Kažmere (@kazmere.liana) on Aug 2, 2016 at 6:31am PDT

Laiks ģimenes albumiem

Kā zināms, vasara ir atvaļinājumu laiks. Ja vēl augustā atpūties un baudi brīvo laiku, ieplāno sen atlikto attēlu un albumu kārtošanu. Nereti fotogrāfijas krājas kaudzēs, to ierāmēšanai vai sakārtošanai pa albumiem neatliek laika, tāpēc augusta laiskos vakarus vai brīvdienas velti tieši šai nodarbei.

Albumu kārtošana ir viens no darbiem, kas sagādā īpašu prieku, jo visi kopīgi var gremdēties laimīgās atmiņās. Šim procesam vari pieiet radoši, piemēram, izvietojot attēlus, tiem pievienot bilžu aprakstus vai košas uzlīmes. Ja jau sen vēlies izveidot attēlu kolāžu, velti laiku tam. Pēc padarītā darbiņa vari laiski atgulties dārza krēslā un baudīt padarīto.

Ķeries klāt grīdām un paklājiem

Vasaras gruži un smiltis ir bieži mājas viesi. Tā kā straujiem soļiem tuvojas septembris, ir pienācis laiks ķerties klāt grīdām un paklājiem. To vari apvienot ar mājvietas ģenerālo tīrīšanu, kad ir apņemšanās pievērsties ne tikai ikdienas darbiem, bet iztīrīt arī visus stūrīšus.

Plāno nepieciešamos sīkumus skolas laikam

Skolas laiks nereti ir satraukumu un steigas pilns, tāpēc jau šobrīd "uzmet aci" mājokļa iekārtojumam, lai katra lieta veiktu savu funkciju. Tāpat apdomā vai nav nepieciešams kāds papildus plaukts, āķis vai pakaramais, lai rīta steiga ritētu plūstošāk un bez liekiem satraukumiem.

Ja papīru kaudzes krājas uz galdiem, apdomā iespēju iegādāties speciālas kastes vai glabāšanas vietas. Gadījumā, ja pēkšņi ievajadzēsies atrast kādu senu līgumu, uzreiz zināsi, kur to meklēt.

Pārbaudi mājas aptieciņu

Ir svarīgi kārtīgi "izrevidēt" visu aptieciņu. Zāļu derīguma termiņš nav mūžīgs, tāpēc atbrīvojies no vecajiem medikamentiem. Pārskati arī plāksterus, elastīgās saites, lai vajadzības brīdī visi elementi būtu pa rokai. Ja tev vēl nav izveidota konkrēta kaste vai groziņš, kur glabāt mājas aptieciņu, tad šis ir brīdis, lai to izdarītu.

Revīzija skapjiem un drēbēm

Ir grūti atvadīties no siltuma pilnās vasaras un šķietami tik vieglā un ērtā apģērba, tomēr centies sākt no skapja dzīlēm vilkt ārā rudens un ziemas sezonas drēbes. Iespējams, ka no kādām ir jāatbrīvojas, savukārt citas būs nepieciešams iegādāties. Ja atvadīties no vasaras vēl šķiet par agru, sāc ar saraksta veidošanu, kurā atzīmē visus apģērba galabus, kurus būs nepieciešams iegādāties, rudens sezonai sākoties.

שבתשלום🌼shabatshalom

A post shared by shiri (@shiriorganizer) on May 4, 2018 at 6:23am PDT

Sakārto garāžu

Atsevišķi darbi ir jāveic reti, tomēr tie ir jāizdara. "Tava Māja" augusta mēnesī iesaka pieķerties garāžas kārtošanai. Saprotams, ka ir cilvēki, kas garāžu nebūt neizmanto auto novietošanai. Lielākoties cilvēkiem tā kalpo par noliktavu. Ja tā ir arī tavās mājās, tad mēģini katrai mantai atrast īsto vietu, parūpējies par visa liekā izmešanu, kā arī ielaid kaut nedaudz saules gaismas garāžas telpās.

Atceries laiskoties

Visbeidzot, ieplāno laiku nekā nedarīšanai. Tieši tā – pilnīgai brīvībai! Augustā darāmo darbu saraksts ir visai garš un laikietilpīgs, tāpēc tev noderēs laiska atpūta, kurā vari darīt sev tīkamās lietās vai tieši otrādi – atpūsties, nedarot pilnīgi neko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!