Foto: Shutterstock/ F64
Vasara ir ziedu balles tikšanās vieta gadu no gada, kurā ar savām krāsām, neatkārtojamo smaržu un neparasto izskatu priecē simtiem augu. Tāpat ir augi, bez kuriem vasaras dārzs nav iedomājams, un tie tiek stādīti katru sezonu.

Portāls "Goodhousekeeping" ir apkopojis 18 augus, kuriem dārzā vieta atradīsies vienmēr. Iespējams, ka liela daļa no šiem augiem zied arī tavā piemājas dārzā.

Daži no augiem tiek īpaši gaidīti rudenī, kad bērniem sākas skolas gaitas, bet citi atkal jūnijā, kad klāt ir skaistais izlaidumu laiks un Līgo svētki. Tāpat ir arī tādi augi, kas īpaši izceļas ar savu krāšņumu, bagātīgajām ziedu kupenām un neatkārtojamo aromātu.

Augi, kas dārzā ir īsta klasika

Samtenes

Šie augi ir ļoti iecienīti dārzu īpašnieku vidū, jo tie ir viegli audzējami, kā arī iepriecina ar savu piesātināto krāsu - sākot no oranžajiem toņiem līdz pat gaišākām nokrāsām.

Foto: Shutterstock

Asteres

Nereti ierasts, ka asteres un gladiolas dārzā tiek stādītas skolēnu dēļ, jo 1.septembrī nepieciešami ziedi, ko dāvāt skolotājiem. Asteres vasaras izskaņā priecē ar krāšņiem ziediem, kas viennozīmīgi skaisti izskatās lielā pušķī.

Foto: F64

Astilbes

Ja ļoti patīk rozā toņi, tad astilbes, kuras nereti tiek sauktas arī par dārza vīgriezēm, būs īstās! Protams, tās nav tikai rozā toņos, bet arī citos, piemēram, baltā. Augs ir ļoti košs, kupls, kā arī tas augsnes ziņā nav no cimperlīgākajiem.

Foto: Shutterstock

Dālijas

Dārzs viennozīmīgi nav iedomājams arī bez rudens karalienēm - dālijām. Tas būs spilgts dārza akcents, kas priecēs ar bagātīgajiem un lielajiem ziediem.

Foto: F64

Margrietiņas

Arī margrietiņas bez šaubām pieder pie tiem augiem, kam dārzā allaž būs atvēlēta īpaša vieta. Margrietiņu piedāvājums mūsdienās ievērojami audzis, tāpēc atliek iztvēlēties sev tīkamāko!

Dienziedes jeb dienlilijas

Tās dārzā piesaista ar savu krāšņumu, kā arī pieticību, jo iztur ne tikai sauli, bet augs arī ēnainākās vietās.

Īrisi

Īpaši skaisti tie mēdz ziedēt pavasarī, bet nereti mēdz pārsteigt ar savu uzplaukšanu arī rudenī. Īrisu toņi nav tikai klasiski zilie vai violetie, bet arī ir citās krāsas, tāpēc katrs var izvēlēties sev tīkamāko.

Foto: Publicitātes foto

Peonijas

Dārzu īpašnieki viennozīmīgi varēs piekrist, ka peonijas ir neatņemama dārza sastāvdaļa. Reibinošā smarža jau būs jūtama pa gabalu, bet ziedu kupenas liks sirdij gavilēt, kā arī saņemt īpašus komplimentus no viesiem, kas apmeklēs dārzu.

Foto: Shutterstock

Flokši

Tie dārzā ienesīs sentimentu, jo savulaik bijuši neatņemama katra kārtīga dārza sastāvdaļa. Mūsdienās flokšu klāsts pārsteidz ar dažādajiem toņiem, kā arī joprojām tie iekaro dārzkopju sirdis.

Foto: Shutterstock

Augi, kas ir ļoti iecienīti dārzos

Hortenzijas

Kā norāda "Goodhousekeeping", šis augs viennozīmīgi var nozagt visu dārza apmeklētāju uzmanību, kā arī tas izceļas uz pārējo fona. Hortenzijas priecē arī ar savu toņu bagātību un iespaidīgajām ziedu kupenām.

Foto: Shutterstock

Gailardijas

Tās ne tikai tīk tauriņiem, bet arī var izturēt aukstākas vasaras naktis. Tāpat gailardijas ziedi ir izteiksmīgās krāsās, kas īpaši izcelsies uz citu augu fona, kā arī priecēs līdz pat rudenim.

Foto: Shutterstock

Viltus saulespuķes jeb rudbekijas

Ja gribās miniatūras saulespuķes, tad rudbekijas dārzā viennozīmīgi spēs tādu funkciju pildīt. Tā ir samērā pieticīgas, jo var augt jebkurā dārza augsnē, taču jāatceras, ka tās labāk stādīt saulainā vietā, lai arī pacietīs nelielu noēnojumu.

Foto: Shutterstock

Kaķumētra

Ja vēlies lavandas augus savā dārzā, bet tas nav piemērots lavandu audzēšanai, tad augus var aizstāt ar kaķumētrām, kurai arī būs violeti ziedi, kā arī aromātiska smarža.

Foto: Shutterstock

Ehinācijas

Tās iemīlēs ne tikai tauriņi, bet arī paši dārza īpašnieki, jo augus var izmantot medicīnā, atzīmē "Goodhousekeeping".

Koreopsis

Koreopsis nav no cimperlīgākajiem augiem, kā arī tas priecēs ar dažādo toņu bagātību.

Foto: Shutterstock

Saulespuķes

Saulespuķes būs, iespējams, garākais augs visā dārzā. Lielās saulespuķu "galvas" rudeņos kalpos kā ēdiens putniem, bet vasarā pārsteigs ar savu lielo izmēru.

Foto: Shutterstock

Lavandas

Lai gan lavandas vairāk ir iecienītas ārvalstīs, Latvijas klimatiskajos apstākļos tās var izaudzēt. Lavandas dārzam piešķirs košumu, kā arī priecēs ar aromātisko smaržu.

Foto: Lillas Lavender arhīvs
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!