Foto: Kristaps Rajeckis

Viens no gaidītākajiem pasākumiem dārzkopju aprindās ik gadu ir grandiozā rudens Stādu parāde, un arī šis gads nav izņēmums. 18. septembrī Siguldas Svētku laukumā notiks "Rudens stādu parāde 2021", kurā varēs iegādāties skaistus stādus un noderīgus dārza instrumentus, kā arī saņemt profesionāļu konsultācijas.

Kā portālu "Māja&Dārzs" informē pasākuma pārstāve Sabīna Alta, gadatirgus "Rudens stādu parāde 2021" notiks no pulksten 9 līdz pulksten 16. Ieeja tajā ir bez maksas.

"Rudens stādu parāde" šogad notiks 17. reizi. To iecienījuši dārza mīļi un profesionāļi no Latvijas un tuvākajām kaimiņu valstīm.

Pasākumā stādu audzētavas no visas Latvijas plašā klāstā piedāvās augļu kokus un ogulājus, dekoratīvos kokus un krūmus, kā arī daudzgadīgās puķes un citus stādus. Gadatirgū apmeklētājus gaida ne tikai lieliskas Latvijā audzētu stādu kolekcijas un dažādi retumi, bet arī dārza preču, amatniecības un pārtikas produktu plašs piedāvājums. Pasākuma rīkotāji arī atgādina, ka rudens, tāpat kā pavasaris, ir piemērotākais laiks stādīšanai.

Pasākumā būs:

  • vairāk nekā 100 stādu audzētāju no visas Latvijas;
  • konsultācijas stādu audzēšanā, izvēlē un dārza plānošanā;
  • dārza preču un tehnikas tirdzniecība;
  • amatnieku un Latvijas ražojumu gadatirgus;
  • bezmaksas stāvvieta automašīnām;
  • bezmaksas ieeja visai ģimenei.

Kopumā labs un aktīvs gads

Novērtējot šo sezonu, audzētāji atzīmē, ka tā bijusi visnotaļ laba un aktīva. Joprojām turpinās tendence palielināties privātajam sektoram saistībā ar koronavīrusa pandēmiju, kas ļāvis cilvēkiem vairāk pievērsties mazdārziņu iekopšanai un izveidei. Arī mazāki audzētāji arvien centušies pielāgoties tam, ka tirgi nenotiek tādos apmēros kā tas bijis agrāk, mēģinot tirgoties attālināti un attīstot interneta platformu tirdzniecību.

Rudens – stādīšanas laiks

Jau ierasti atgādinām, ka augus konteineros var stādīt visu sezonu, tāpēc audzētāji ar nepacietību gaida savus rudens ražas svētkus Siguldas Svētku laukumā. Šī brīža laikapstākļi un prognozes septembrim liecina par siltu un mitru laiku, kas stādīšanai ir ļoti piemērots.

Ko šogad pērk visvairāk?

Audzētāji norāda, ka arvien lielāks pieprasījums ir pēc diezgan tradicionāliem augiem – forsītijām, kokveida peonijām, jasmīniem, veigelām, ūdensaugiem. Tāpat aktualitāti nav zaudējušas ēdamās kultūras – gan eksotiskākie aprikozes, persiki, tāpat tradicionālie ķirši un ogulāji – krūmmellenes, jāņogas. Par modes lietu šobrīd var saukt "vecmāmiņu" augus – irbenes, plūškokus, citronliānas, aktinīdijas, kizilus, korintes un pat aronijas.

Modi nosaka pats dārza īpašnieks

Sarosoties arvien jauniem dārzniekiem, īpaši populāras ir kļuvušas dažādas sociālo tīklu grupas par un ap dārzkopību, kas zināmā mērā nosaka to, kādi augi ir modē. Ja ierasti viedokļu līderi ir bijušas pašas stādu audzētavas, tad šobrīd jūtama tendence ne tikai konsultēties pie audzētāja, bet gūt sev nepieciešamo informāciju sociālo tīklu grupās. Jāsaka, ka latviešu dārznieka mode saucama par konservatīvi šiku, jo pieprasīti tiek gan tādi svētku augi kā liepas, ozoli, lazdas, gan dabiskie pļavās un dīķmalās augošie augi, kas liecina par latvieša vēlmi palielināt augu sugu daudzveidību arī caur dažādiem rekreācijas projektiem.

Pasākuma rīkotāji aicina apmeklētājus ņemt vērā piesardzības pasākumus, tajā skaitā ievērot distanci pie tirdzniecības modeļiem, kā arī ievērot individuālo atbildību par savu veselību. Kā informē organizatori, pasākuma laikā būs publiski pieejami dezinfekcijas līdzekļi.

Kā atgādina organizatori, Stādu parādes ir vienīgie nozares pasākumi, kur apmeklētājiem ir garantija par to, ka piedāvājumā ir tikai Latvijā audzēti stādi. To kontrolē speciāli izveidota ētikas komisija, kas pārliecinās par stādu atbilstību biedrībā pieņemtajai definīcijai "Kas ir Latvijā audzēts stāds?". Plašāku informāciju iespējams iegūt šajā mājaslapā.

17. "Rudens stādu parādi" rīko nodibinājums "Stādu un kūdras inovāciju fonds" (SKIF) sadarbībā ar Stādu audzētāju biedrību un Siguldas novada pašvaldību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!