Foto: Publicitātes foto

Rudenī gaidīts pasākums dārzkopju aprindās ir Rudens stādu parāde, un arī šis gads nebūs izņēmums. Jau 21. septembrī Siguldas Svētku laukumā pulcēsies vairāk nekā 100 stādu audzētāju no Latvijas, kuri piedāvās dažādus krāšņus un pat eksotiskus augus dārzam.

Kā "Tavs Dārzs" pastāstīja pasākuma organizatori, Rudens stādu parāde šogad sagaidīs piecpadsmito jubileju, tāpēc "jubilejas zīmē" tiks godināts audzētāju ieguldījums, kā arī tiks īpaši noformēti stendi.

Stādu parādē varēs iegādāties dažādus augļu kokus un ogulājus, skaistus dekoratīvos kokus un krūmus, krāšņas daudzgadīgās puķes un vēl citus stādus, kā arī saņemt noderīgus padomus no audzētājiem. Tāpat varēs nopirkt dārzkopībā noderīgas preces un tehniku, amatnieku darinājumus un arī kādu gardumu, kuru būs sarūpējuši pārtikas tirgotāji. Savukārt mazākie ķipari varēs doties izjādē ar poniju, piedalīties dažādos konkursos un citās aktivitātēs. Andele notiks no pulksten 9 līdz pulksten 16.

Stādu audzētājiem veiksmīgs gads

Latvijas stādu audzētāji, izvērtējot klimatiskos apstākļus un arī tirdzniecības aktivitāti iepriekšējos gados, šo gadu vērtē kā visai veiksmīgu. Augi veiksmīgi pārziemojuši, turklāt arī nokrišņu daudzums sezonas laikā bijis apmierinošs.

"Pavasaris bija ļoti labs, arī vasara tirdzniecības ziņā kopumā bija laba, esam apmierināti," atzīst kokaudzētavas "Baltezers" saimnieks Varis Kazāks. Savukārt Dārzkopības institūta direktora vietniece Baiba Skrebele stāsta, ka šajā sezonā bijusi lielāka pircēju aktivitāte nekā iepriekšējos gados: "Iespējams, tāpēc, ka aprīļa vidus karstuma vilnis jau bija izvilinājis dārzos visus stādīt gribētājus." Viņa atzīst, ka institūta sezona pagāja ceriņu "zīmē" – ceriņu šķirņu dažādība un ceriņu dārzs pulcēja tūkstošus, un šī gada rudenī vēl varat paspēt iegādāties purpurvioleto 'Daudzpusīgo Zemzari', sārti violeto 'Zemgalieti', balto 'Epifāniju' un citas vairāk nekā 20 ceriņu šķirnes.

Aug interese par eksotiskiem augļu kokiem

Augļkopji arī ieskicē pēdējos gados izplatītu tendenci tieši augļu koku iegādē – pircējiem pieaugusi vēlme iegādāties tieši eksotiskos augļu kokus, piemēram, aprikozes, persikus, vīnogas un citus. Iespējams, ka pēc šī gada bagātīgās ražas interese par šiem augļu kokiem tikai pieaugs.

"Vai tā ir klimata pārmaiņu ietekme vai pircēju tendenču maiņa, grūti spriest, bet cilvēku aktivitāte ir manāmi agrāka, stādīšana ilgāka un noteikti arī apjoma ziņā lielāka," piebilst zemnieku saimniecības "Liepas" pārstāvis Eduards Smiļģis, "šis gads ir ļoti veiksmīgs, pieprasījumā dominē eksotiskās kultūras – persiki, aprikozes. Augļkopji mazāk par dekoratīvo stādu audzētājiem var lepoties ar kādām jaunām šķirnēm vai augu formām – šajā sfērā valda tradicionālās vērtības, pamatkultūras. Šajā rudenī noteikti iesaku iegādāties saldos ķiršus, persikus un kolonveida ābeles – kamēr var stādīt un kamēr ir pieejama prece, jo pavasarī var arī nebūt." Taujāts par to, ko "Liepas" piedāvās Rudens stādu parādē, Smiļģis teic, ka akcents būs uz konteinerstādiem. "Iesakām, kamēr zeme vēl ir tik sausa, tādējādi samazinot riskus stādīšanai – par to esam pārliecinājušies vairāku gadu garumā pēc savas pieredzes."

Modīgākie augi un bārbeļu atgriešanās

Arī dārzā dominē mode, kas katru gadu mainās. Piemēram, stādaudzētavas "Blīdene" vadītājs Rinalds Rullis stāsta, ka salīdzinoši ar pagājušo gadu pieaudzis pieprasījums saistībā ar būvniecības nozares aktivitātēm, īpaši lielajos objektos, ceļa būvē un pašvaldībās. Šo palielinājumu atzīst arī kokaudzētavas "Baltezers" saimnieks Varis Kazāks, kurš stāsta, ka cilvēki izvēlas dārgākus un lielākus augus.

Vaicāti par populārākajiem augiem audzētavā, Rullis nosauc hortenzijas, krūmmellenes, tūjas, kā arī rozes. Savukārt mazāk populāri viņa audzētavā bijuši lapu krūmi, skujeņi un koki. Modē atgriezušās bārbeles, bet ziemcietēm ar katru gadu manāms lēnāks, bet stabils pieprasījuma kāpums. "Turklāt nav izteikti populāru augu, pircēji iegādājas ļoti dažādus augus," tā saka zemnieku saimniecības"Bērziņi" pārstāvis Didzis Bērziņš, kurš piebilst, ka peoniju un zālveida ziemciešu popularitāte nav zudusi. Plašu klāstu ar dažādām zālveida ziemcietēm varēs iegādāties arī Rudens stādu parādē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!