Foto: DELFI

28. janvārī Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC) tiešsaistē rīko bezmaksas konferenci "Pākšaugi – no lauka līdz galdam", kurā varēs uzzināt visu par pākšaugu audzēšanu un arī to pārstrādi.

Kā vēsta informācija LLKC mājaslapā, konference būs vērojama LLKC "Facebook" kontā un mājaslapā laukutikls.lv. Konferences sākums paredzēts pulksten 10.

Šī konference tiek organizēta projekta "Ilgtspējīgas, tauriņziežus ietverošas lauksaimniecības sistēmas, lopbarības un pārtikas ķēdes nodrošināšana Eiropas Savienībā" (saīsinājumā – "LegValue") ietvaros. Projekta galvenā tēma, kā liecina informācija LLKC mājaslapā, saistīta ar pākšaugu audzēšanas sistēmām, lauksaimniecības barības un pārtikas ķēdēm, kas veidotas, iekļaujot pilnu ciklu no pākšaugu audzēšanas līdz no tiem pagatavotiem produktiem.

Konference ir sadalīta divās daļās – pirmajā daļā būs iespēja uzzināt plašāk par "LegValue" projektu – tajā risinātajiem uzdevumiem un sagaidāmajiem rezultātiem. Savukārt otrā daļa tiks veltīta pākšaugu audzēšanas ekonomiskajiem jautājumiem un pārstrādes iespējām.

Pirmajā daļā uzstāsies:

  • Zemkopības ministrijas valsts sekretāra vietniece Pārsla Rigonda Krieviņa, kura iepazīstinās ar pākšaugu audzēšanas attīstības iespējām;
  • Lietuvas lauksaimniecības un mežsaimniecības pētniecības centra vadošā pētniece Zidre Kadziuliene, kura dalīsies ar Lietuvas zinātnieku veiktajiem pētījumiem pākšaugu audzēšanā;
  • Agroresursu un ekonomikas institūta vadošā pētniece Sanita Zute, kura vēstīs par Latvijas zinātnieku paveikto;
  • Savukārt zemnieku saimniecība "Pīlādži" un SIA "Aloja Agro" stāstīs par savu pieredzi pākšaugu audzēšanā.

Konferences otrā daļā viedokļos par pākšaugiem dalīsies:

  • Agroresursu un ekonomikas institūta Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja Ingūna Gulbe, kura iepazīstinās ar pākšaugu tirgu Latvijā un pasaulē;
  • Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra ekonomikas konsultants Raivis Andersons sniegs ieskatu, cik izdevīgi ir audzēt pākšaugus;
  • LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes profesore un vadošā pētniece Sandra Muižniece-Brasava iepazīstinās ar pākšaugu pārstrādes iespējām;
  • Savos pieredzes stāstos par pākšaugu produktu izstrādi un realizāciju dalīsies zemnieku saimniecības "Kotiņi" īpašnieks Aldis Ločmelis un SIA "Milzu" īpašnieks Enno Ence.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!