Foto: Kristaps Rajeckis
Siguldas Svētku laukumu 5. un 6. maijā ieskandinās lielākais un krāšņākais dārzkopības pasākums – Latvijas Stādu parāde. Tajā vienkopus pulcēsies ap 300 dalībnieku.

Pasākumā piedalās stādu audzētāji tikai no Latvijas, popularizējot un izceļot nacionālo stādu audzēšanas nozari un godinot tajā strādājošos. Šogad Latvijas Stādu parādē piedalīsies ap 300 dalībnieku, kuru vidū būs stādu audzētāji no visiem valsts reģioniem, veidojot plašāko nacionālo stādu gadatirgu un Latvijas amatnieki un vietējie pārtikas ražotāji ar skaistajiem un gardajiem pārsteigumiem, dārza preču un tehnikas ražotāju pārstāvji. Tāpat apmeklētājiem būs iespēja piedalīties labdarības izsolē, kur tiks piedāvāti retie augi, kā arī piedalīties atrakcijās gan lieliem, gan maziem apmeklētājiem.

Latvijas Stādu parādes piedāvājums vienmēr bijis īpašs, jo izceļas ar izcilu kvalitāti, īpaši šobrīd, kad veikalu sortimentos parādās daudz ievestie eksotiskie augi, tāpēc jābūt uzmanīgiem, jo tie mūsu platuma grādos var neaugt. Augu izturība un košums vispirms pārbaudīts audzētāju laukos un dārzos visos Latvijas reģionos. Tradicionālais piedāvājums ir nemainīgs – augļu koki jebkurai gaumei un garšas kārpiņām, piedāvājot mūsu platuma grādiem atbilstošas šķirnes pat eksotiskākiem augiem, kā persiki un aprikozes, tomēr neaizmirstot par tādām latviešu vērtībām un klasiku kā liepām, ozoliem, flokšiem, kur ar introducētiem vai retāk sastopamiem jaunumiem priecēs Latvijas audzētavas.

Piemēram, pētnieciskā saimniecība "Gundegas" pirmo reizi piedāvās unikālu kāda putniņa radītu lielogu dzērveņu-dižbrūkleņu šķirni ar ļoti retu ogu formu. Pasaules šķirņu katalogā ir vairāk par 150 šķirnēm un tikai sešas šķirņu ogām ir šāda forma. Topošā šķirne nosaukta par 'Lindu', kas spāņu valodā nozīmē "skaistā". Tiks piedāvāti arī pirmie dēsti Dr. Alfrēda Ripas lielāko ogu šķirnei 'Tīna', kuras sudrabotais lāsojums un ogu forma ir izcilāki par Pasaules lielāko ogu 'Pilgrim'.

"Pūres DIS" piedāvās dažādus augļu koku stādus, tostarp ābeles, bumbieres, saldos un skābos ķiršus, kā arī aprikozes un persikus. No krūmogulājiem būs iespējama izvēle starp avenēm, kazenēm, upenēm, jāņogām, vīnogām, krūmmellenēm un ērkšķogām. Būs arī zīdkoku, sarkanlapu un parastā ozola, kā arī lielaugļu lazdas stādi.

Dekoratīvo augu sektorā joprojām popularitāti nezaudē tūjas, kadiķi, kā arī nemainīga pēdējo gadu odziņa – graudzāles. Skaistās hortenziju šķirnes un rododendri ir tie, kuriem noteikti jābūt katra dārzā, tāpat peonijas, kas nu jau kļuvušas par modes lietu – vai tās būtu hibrīdās, kokveida, vai lapveida. Sīpolpuķu, ziemciešu un vasaras puķu izvēle nemainīga – Latvijas audzētāji cītīgi strādājuši un gatavojuši savu sortimentu, neskatoties uz mainīgajiem laikapstākļiem.

"Natālijas rozes" Stādu parādē piedāvās jaunas, Latvijā vēl nebijušas japāņu selekcionāru rozes:

  • 'Cecil de Volanges' – no maigi rozā krāsas pumpuriem atveras neparastas un unikālas formas rožu zieds, kas sevī apvieno dažādu rozā toņu salikumus, turklāt vasarā zied atkārtoti. Roze veido kompaktu, labi augošu krūma formu, kas sasniedz gandrīz metru, lapotne spīdīga un veselīga.
  • 'Sola' – ziedi apveltīti ar greznu lavandas krāsas toņu spēli ar smilškrāsas tonalitāti centrā, kuras dziļumu un gaisīgumu piešķir dažāda izmēra rozā krāsas triepieni. Zieda viļņotās ziedlapiņas ir paceltas un izliektas, piešķirot tām antīku eleganci. Ziediem piemīt viegls, izsmalcināts aromāts.
  • 'Miyabi Cha' – maigi rozā krāsa ar karameļu brūnu toni. Ziedi lieli, atveras lēni un ilgi zied. Krūms vertikāli vērsts, stingriem ziedkātiem.
  • 'Princess Kishi' ar izteiksmīgi rozā, pildītiem ziediem. Piemīt viegls aromāts, turklāt ziedi atveras lēni un zied ilgi.

Šī gada Stādu parādes tēma ir karuselis dārzā, tāpēc, kamēr vecāki izbauda stādu un amatnieku sarūpētos krāšņumus, tikmēr bērnus priecēs dažādas atrakcijas. Tāpat būs iespēja apskatīt Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās mākslas nodaļas glezniecības bakalaura un maģistra studiju programmas absolventes Kristīnes Kutepovas pirmo mazo dārzu un gleznu sēriju "Mazdārziņi", ko iedvesmojis radīt mākslinieces atmiņas: "Vienas no manām mīļām bērnības atmiņām ir saulainas vasaras dienas dārzā, pilnīga brīvība, skriešana ar basām kājām cauri dobju takām, tomātu sulīgā smarža, tiem laužot paduses un tad tie koši zaļie pirksti, kamenes pūkainais kažoks… Tas viss, ko agrā bērnībā pieredzēju, vērojot dārzu visos tā attīstības procesos, sākot no sēšanas, piķēšanas, līdz pat ražai novākšanai."

Pasākumā ieeja un stāvvietas ir bez maksas, kā arī darbosies mūsu palīgi no Līgatnes atrakciju parka "Zeit", palīdzot nogādāt stādus uz stādu garderobe un no tās uz apmeklētāju automašīnām. Pasākuma atrašanās vietai, ieteicams izmantot pārvietošanās lietotni "Waze".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!