Foto: Shutterstock
Zini, kas ir herbārijs? Nospiesti, žāvēti augi? Vai tikai? Dodies uz Latvijas Universitātes (LU) Botānikas muzeja meistarklasi "Ar vasaras sajūtu ziemā" un uzzini, kas tad īsti ir herbārijs un kādus augus var izmantot tā veidošanā.

Tuvojas Ziemassvētku laiks, tāpēc, lai ikviens tumšos ziemas vakarus varētu padarīt mazliet gaišākus, Botānikas muzejs piedāvā iespēju izveidot katram savu gaismas nesēju, kas piepildīts ar dabas spēku – Latvijas pļavu un mežu augiem. Katram savu gaismas nesēju – lukturi jeb svečturi.

Nodarbības sākumā apmeklētājiem būs iespēja iepazīties ar LU Herbārija krātuves veidošanās vēsturi un dažādajām kolekcijām. Nodarbību gaitā apmeklētājus iepazīstinās arī ar galvenajiem herbārija gatavošanas posmiem:

  • augu pareizu ievākšanu;
  • presēšanu un žāvēšanu;
  • herbārija noformēšanu;
  • etiķetes pievienošanu;
  • herbārija uzglabāšanu.

Savukārt radošajā aktivitātē apmeklētājiem tiks piedāvāta iespēja izveidot savu Ziemassvētku rotājumu – laminētu svečturi ar Latvijas augiem. Nodarbību gaitā meistarklases dalībnieki izvēlēties augus, ko izmantot savā kompozīcijā, nosakot to sistemātisko piederību un auga zinātnisko nosaukumu.

Meistarklase notiks LU Botānikas muzejā (Kronvalda bulvārī 4) 11., 13., 15. un 18. decembrī pulksten 10, kā arī pulksten 17.30. Individuālās grupas (4-10 cilvēki) var pieteikties sev vēlamos laikos.

Aptuvenais nodarbības ilgums ir divas stundas. Īpaši gaidīti sākumskolas un pamatskolas skolēni, kā arī ģimenes ar bērniem, kas izvēlas apvienot radošo aktivitāti ar augu pasaules izzināšanu. Dalības maksa meistarklasē skolēniem – 3 eiro, pieaugušajiem – 4 eiro.

Telpas ierobežotās ietilpības dēļ uz nodarbībām jāpiesakās iepriekš, rakstot agitat@lu.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!