Foto: Shutterstock

Lauku mājas īpašniekiem ziemas stindzinoši aukstajās dienās jādomā par to, kā māju apsildīt, un tieši ar šādu jautājumu pie portāla Tavamaja.lv vērsās kāds lasītājs, vaicājot optimālo temperatūru, kas jānodrošina iekštelpās, lai māja neizsaltu šajā sezonā. Konsultējoties ar apkures speciālistu Žaku Vinteru, noskaidrojām ne tikai nepieciešamo temperatūru, bet uzzinājām arī sekas, kādas var rasties, ja māja ir nepietiekami apsildīta.

Gads iesācies ar saltu ziemu, -10o grādi nu jau ir ikdiena teju visā Latvijā, tāpēc aktuālāki kļuvuši jautājumi par apkuri mājās, kur varbūt šajā aukstajā sezonā neuzturamies. "TavaMāja.lv" lasītājs raksta, ka jautājums par apkuri ziemas spelgonī attiecas uz mūra māju, kuras viena daļa ir apdzīvota, bet otra nē, tāpēc viņš vēlas tikt skaidrībā, kāda ir optimālā temperatūra un cik bieži jākurina, lai māja neizsaltu. Iekštelpas šajā mājas daļā siltinātas ar siltumvati zem riģipša, savukārt ūdensapgāde šajā mājas spārnā nav, tāpēc par ūdens cauruļu aizsalšanu nav jāsatraucas.

Kā skaidro Apkure.com speciālists Žaks Vinters, tad atstāt māju neapsildītu šajā ziemas spelgonī nevajadzētu, ēka izsalst trīs diennakšu laikā, bet pēc tam sasildīšanai būs nepieciešamas vismaz divas diennaktis. Atgūt siltumu atdzesētā mājā būs grūtāk, nekā minimāli saglabāt siltumu konstanti, un to ir vērts atcerēties.

Temperatūru svārstības var ievērojami ietekmēt mājas apdari – ar laiku parādīsies kondensāts, mitruma ietekmē var rasties sēnīte un citi bojājumi. Vairāk par to, kā rīkoties, ja radies kondensāts, vari lasīt šeit, bet par pelējuma novēršanu uzzini šeit.

Lai tā nenotiktu, speciālists rekomendē uzturēt temperatūru telpās virs 0 grādiem, pat, ja cilvēki tur ikdienā neuzturas. Tas gan nenozīmē, ka tiem jābūt +20 grādiem, taču +5 līdz +10 grādi būs optimāla temperatūra šajā situācijā, lai izsalšana neapdraudētu mājokli. Savukārt cilvēkiem komfortabla temperatūra sākot no +16 grādu robežas.

Protams, uzmanība jāvērš arī apkures veidam - ja tas ir kamīns, tad ir grūtāk uzturēt šo siltumu un sekot līdzi temperatūras svārstībām, savukārt, ja tie ir radiatori, tad tos nemaz nedrīkst atstāt nepieslēgtus un neapsildītus, citādi tie sabojāsies un lielā aukstuma ietekmē uzsprāgs. Speciālists iesaka radiatorus atstāt minimālā darbības režīmā, lai siltums saglabājas vienmērīgi visu laiku, bet, ja tā ir malkas apkure, tad noderēs kāds termometrs, ar ko pārbaudīt siltuma pietiekamību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!