Foto: Shutterstock
Svētki viennozīmīgi nav iedomājami bez eglītes. Šo svētku simbolu var ne tikai iegādāties veikalā, bet var doties uz mežu, lai izvēlētos pašu skaistāko. VAS "Latvijas Valsts meži" (LVM) apsaimniekotajos mežos arī šogad katram Latvijas iedzīvotājam Ziemassvētku un Jaunā gada sagaidīšanai ir atļauts nocirst vienu eglīti, vēsta informācija LVM mājaslapā.

Ja esi lēmis eglīti mežā atrast pats, tad ņem vērā vairākus LVM nosacījumus! Pirmkārt, jāpārliecinās par to, vai atrodies valsts mežu teritorijā. Otrkārt, jāsaprot, ka valsts mežos eglīti nedrīkst cirst visur, kur ienāk prātā. Treškārt, jāņem vērā noteiktie eglītes parametri, kuras egles drīkst cirst, jo tām ir atļautais celma caurmērs jeb diametrs, kā arī eglītes noteiktais augstums.

Kā atpazīt LVM apsaimniekoto teritoriju?

LVM apsaimniekotie meži visā Latvijā ir apzīmēti ar plāksni, kur uz dzeltena fona virsū ir LVM logotips. Šīs zīmes var ieraudzīt stigu un ceļu malās. LVM var atrast arī mājaslapā www.kurtuesi.lv/eglite. Tāpat LVM apsaimniekotos mežus var aplūkot aplikācijā LVM GEO Mobile vai mājaslapā www.mammadabakarte.lv (ar tumši zaļo krāsu ir atzīmētas tieši LVM apsaimniekotās teritorijas).

Kur nedrīkst cirst eglīti?

Kā uzsver LVM, eglīti nedrīkst cirst īpašnieku mežos bez atļaujas, kā arī aizliegts cirst publiskā dabas parkā vai arī īpaši aizsargājamā dabas teritorijā, kas apzīmēta ar ozollapu. Tāpat eglīti aizliegts cirst jaunaudzēs (vienalga – priežu, egļu vai melnalkšņu). Eglīti nedrīkst cirst arī jauktā jauno koku mežā, piemēram, zem bērziem.

Kur drīkst cirst eglīti?

Tās drīkst nocirst meža ceļu malās, uz stigām, grāvju malās un zem elektrolīnijām, kā arī pieaugušā mežā zem lielajiem kokiem.

Kāda ir ideālā eglīte?

Tai jābūt augstumā līdz 3 metriem, bet celma diametrs nedrīkst pārsniegt 12 centimetrus. LVM atgādina, ka eglīte ir jācērt līdz ar zemi, bet nevajadzīgos apakšējos zarus ir jānocērt vai jānozāģē un jāatstāj turpat mežā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!