Foto: Shutterstock
Neviens taču nevēlas būt garlaicīgs un neieinteresēts viesis, vai ne? Tāpēc ir pat pieklājīgi komentēt drauga māju, lai ne tikai parādītu, ka pamani jaunās pārmaiņas, bet arī to, ka interesējies par viņu un viņa vidi. Tomēr ziņkārība bieži vien rada nepatikšanas. Tāds jautājums kā "Kur tu iegādājies šo burvīgo dīvānu?" ir labs, bet uzdot jautājumu "Cik samaksāji par to dīvānu?" ir diezgan nepieklājīgi. Tāpēc nākamreiz, kad būsi viesis kāda cita mājās un vēlēsies izskatīties ieinteresēts, nevis ziņkārīgs, noskaidro, kuri jautājumi tiek uzskatīti par atbilstošiem un kuri ir pilnīgi ārpus robežām.

Nejautā: "Cik tas izmaksāja?"


Kad draugs parāda savu tikko iekārtoto guļamistabu, jauno piebūvi, darba galdu vai virtuves salu, bez šaubām, ir dabiski vēlēties zināt, cik tas viss izmaksāja. Bet iegaumē – pretojies šim kārdinājumam runāt par izmaksām! Ir nepieklājīgi jautāt, cik daudz mājas saimnieks tērē savām mēbelēm vai dekorācijām, gluži tāpat kā jautāt, cik daudz viņš pelna.

Drīzāk pārfrāzē to ar: "Man ļoti patīk šī krāsa/materiāls." Atstāj pozitīvu komentāru par konkrētā objekta krāsu vai stilu un lūdz saimniekam ieteikt celtnieku, interjera dizaineru, dekoratoru, kurš paveica šo darbu. Iesakām runāt par rezultātiem, nevis finansiāliem izdevumiem!

Nejautā: "Cik šī vieta tagad ir vērta?"


Šis jautājums ir tikpat neveikls kā jautāt saimniekam, cik viņš samaksāja par konkrēto īpašumu. Ja patiešām vēlies iegūt šo informāciju, meklē nekustamā īpašuma aģentus un saņem no viņiem informāciju, bet nelūdz saimniekam nosaukt konkrētu skaitli.

Pajautā: "Vai tava mājas vērtība ir augusi kopš tā mirkļa, kad to iegādājies?" Tas parādīs, ka esi ieinteresēts, neesot ziņkārīgs, un saimnieks, iespējams, pat pats atklāts, kāda cena bija tad un kāda tā ir tagad.

Nejautā: "Vai šo veidoja bērni?"


Ja gadās pamanīt pie sienas interesanta izskata gleznu, nekad nejautā, vai saimnieka bērns to ir uzgleznojis, jo ja nu tomēr nav...

Drīzāk pārfrāzē to ar: "Oho, tas ir unikāli! Ko tieši šī glezna atspoguļo/simbolizē?"

Nejautā: "Kā tev pietiek vietas tik mazā/lielā mājā?"


Nepievērs uzmanību saimnieka mājas lielumam, neatkarīgi no tā, vai tas ir mazs vecpuiša dzīvoklītis vai 10 istabu savrupmāja.

Pat ja vēlies izteikt komplimentu viņa lielajai mājai, namatēvam varētu šķist, ka viņam ir jāatvainojas par savu bagātību. Un norādot, cik maza ir vieta, viņš varētu sajusties apkaunots.

Drīzāk izsaki komplimentus par viņu skaistajām grīdām vai jebko citu.

Nejautā: "Vai tas ir no "Ikea"?"


Tas varētu izklausīties pēc komplimenta tavā galvā, taču, ja saimnieks ir iztērējis diezgan palielu naudas summu par īpaši darinātu virtuves iekārtu vai dizaina mēbelēm, tavs jautājums varētu šķist kā nievājoša piezīme.

Pajautā: "Tas ir tik brīnišķīgs, kur to iegādājies?"

Nejautā: "Vai tās baltās sienas/paklāji/dīvāni nav nepraktiski ar bērniem/suņiem?"


Tā ir taisnība, ka baltas mēbeles un furnitūra var radīt izaicinājumus. Tomēr saimnieku izvēle ir viņu pašu izvēle. Vēl ļaunāk, tavs jautājums varētu nozīmēt, ka visas šīs baltās "lietiņas" izskatās mazliet netīras!

Drīzāk pārfrāzē to ar: "Viss ir tik tīrs, man šķiet, ka man ir jānovelk kurpes!" Šeit noderēs draudzīga ķiķināšana.

Foto: Shutterstock

Nejautā: "Kāpēc tev ir tik liels televizors/gulta/galds?"


Izmērs nav svarīgs, tāpēc nepievērs uzmanību īpaši lieliem elementiem. Parasti ir iemesls, kāpēc ir izvēlēts tik liels priekšmets. Iespējams, tavi draugi ir kaislīgi pavāri, tāpēc arī viņiem ir tik liela virtuves iekārta. Iespējams, viņiem ir milzīga gulta, lai visa ģimene varētu saritināties kopā, vai arī viņi ir filmu cienītāji un bauda lielā ekrāna priekšrocības.

Pajautā: "Vai es varēšu atnākt skatīties futbolu?" Vai arī: "Šī gulta izskatās tik ērta!"

Raksta tapšanā izmantota informācija no portāla "Houzz".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!