Foto: Shutterstock
Februāris laikapstākļu ziņā sācies ar "mīnusiem", kas dažiem dārzkopjiem raisa bažas. Ja siltā janvāra dēļ augi savlaicīgāk nekā parasti sasparojās pavasarim un raisīja kā asnus, tā pumpurus, tad tagad tie nonākuši aukstuma varā.

"Tavs Dārzs" jau janvārī pieredzējušiem dārzkopjiem un dārzkopības speciālistiem taujāja padomu par dažādiem augiem, kuri nedaudz laicīgāk iepriecināja ar saviem pumpuriem un asniem. Jau tad saņēmām lasītāju jautājumus un bažas par to, kas notiks, ja tomēr uznāks aukstums – vai augi kaut kā speciāli ir jāsedz?

Bažas janvārī kliedēja arī zinošais Lauku konsultāciju un izglītības centra vecākais dārzkopības eksperts Māris Narvils, kurš mierināja – pagaidām bažām, ka augi dārzos varētu nopietni ciest, vēl nav pamata. Intervijā ziņu aģentūrai LETA februāra sākumā viņš pat pieļāva – dažiem kultūraugiem, piemēram, ķiplokiem šogad Latvijā nav izslēgta iespēja novākt pat divas ražas, pateicoties vispārējai augu agrākai attīstībai. Kā intervijā LETA norādīja Narvils, augiem, kas agrāk attīstījušies, pagaidām nedraud nosalšanas risks. Viņš sacīja, ka arī kailsals -5 līdz -7 grādu robežās augiem nekaitēs, iespējams, apsals vien ķiploku lakstu galiņi. Pēc LLKC vecākā dārzkopības eksperta sacītā, augi var aiziet bojā, ja piecas līdz septiņas dienas pēc kārtas gaisa temperatūra sasniedz -10 grādus un ir auksts nakts stundās.

Zemāk vari lūkot ne tikai plašāku dārzkopības eksperta redzējumu par siltā janvāra ietekmi uz augiem, bet arī vari izlasīt audzētāju padomus par dažādiem augiem, kas savlaicīgi sasparojušies pavasarim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!