Foto: Shutterstock
21. jūnijā tradicionāli tiek atzīmēti vasaras saulgrieži, kas katru gadu gūst arvien lielāku pieprasījumu un svinēšanas jēgu, un viens no iemesliem ir augu ievākšana visam turpmākajam gadam. Lai arī viedokļi par to ir dalīti, vairums tomēr tic šim dabas spēkam un tieši saulgriežos ievāc visus augus, lai nodrošinātos ar tautas medicīnas līdzekļiem.

Tā kā Jāņu dienās ne vienmēr atliek laiks pievērsties Jāņu zāļu vākšanai un pirts slotu sagatavošanai, šī ir piemērotākā diena, kad tam pievērsties. Ārstniecības augu vākšana pirts slotu siešana un istabu pušķošana ir tas, kam šajā dienā jāpievērš pastiprināta uzmanība pat tad, ja netiek svinēti saulgrieži pēc senajām paražām.

Mājas svētībai

Kā liecina dažādi avoti, tad tieši īstajā saulgriežu dienā, 21. jūnijā, ir jāievēro visas tradīcijas gan mājas sakopšanā. Mēdz teikt, ka negatīvā enerģija krājas putekļos, taču nosēžoties tiem istabas kaktos, tā turpat arī paliek, tāpēc šajā dienā īpaša uzmanība jāpievērš tam, lai putekļu kārtiņas būtu saslaucītas. Kā alternatīvu metodi var izmantot papardes, kuru lapas var sasiet slotiņās vai izklāt uz kādas virsmas, tad viss sliktumu uzsūks papardes, un enerģija telpā tiks neitralizēta.

Foto: LETA

Uz kārtības ieviešanu mājās attiecas arī pušķošana, kas ir auglības veicināšana un svētības gādāšanai mājai, tāpēc jāizmanto visa dabas sniegtā enerģija, lai vairotu mājas labklājību un arī paši būtu veseli un laimīgi. Mājas pušķošanai un rotāšanai var izmantot ozola zarus, bērzu meijas un lapas, ziedus, zīļu pušķus un arī kļavu un ošu zarus un lapas. Interesanti, ka senās tradīcijas liecina, ka apsis netika izmantots šādiem nolūkiem un tika atzīts par nederīgu pušķošanai. Meijas mājās ir kā Dievota meža simbols, taču to māju saimnieki, kuru pagalmā aug ozols, nudien var lepoties, jo tas sniedz svētību mājai. Pie mājas durvīm var saspraust nātres un dadžus, lai ļaunums nenāktu mājā. Arī nātres, ceļtekas, papardes un vībotnes ir lielisks atradums, tāpēc ne vienmēr jādodas dziļos mežos pēc dabas veltēm. Izrotā ar zariem parādes durvis, izdekorē istabas, izkārtojot tos vāzē, tādā veidā istabā radīsies brīnišķīga smarža, ko neradīs neviens gaisa atsvaidzinātājs. Starp citu, smilgas noder ne tikai izkārtošanai vāzē. No tām var uzpīt skaistu gredzentiņu, ar ko izdekorēt māju vai iekarināt to kaut kur telpā, jo saulgriežos ievāktām smilgām piemīt spēja mazināt skumjas un sirdssāpes, un tās tikls kliedētas tik viegli kā smilgas plīvo vējā.

Īstās lauku mājās, kur aizvien ūdens tiek smelts no akas, svarīgi pielabināt valgmes āderi. To var panākt, iestādot puķes ar ziliem ziediem vai sudrabainām lapām, piemēram, petūnijas, dievkociņš, īrisi un kaķumētra. Šim nolūkam var izmantot arī putnu dzirdinātavas izveidi zilā krāsā.

Pirts slotu gatavošana

21. jūnijs ir kā radīts, lai sagatavotu pirts slotas, tāpēc dodies plašajās ārēs un ievāc visu, kas vien var būt piemērots pirts rituāliem – bērzu, pīlādžu, ozolu un citu koku un krūmu zaļumus. Piemēram, pīlādžu zarus savulaik saplūca, sasēja slotiņās, izžāvēja un lietoja apkvēpināšanai, kad tika piemeklētas kādas likstas. Būtībā slotiņu siešanai der jebkurš augs, ko vien var sasiet, tā var būt gan zāle, gan nezāle, taču vislabāk ievākt tos augus, kas aug mājas tuvumā. Izveidotās pirts slotiņas ieteicams iekarināt kādā tumšā, bet labi vēdinātā telpā, piemēram, mājas bēniņos vai pirts priekštelpā. Tieši vasaras saulgriežos daba ir pilnbriedā, tāpēc arī šajā brīdī veidotās pirts slotas satur maksimāli iespējamo enerģijas daudzumu, kāds vispār ir iespējams, tāpēc šo tradīciju noteikti vajadzētu ievērot. Bērzu slota, kas ir viena no tradicionālākajām, paredzēta relaksācijai, enerģijas uzņemšanai un vispārīgai veselības atgūšanai, ozola slotas sagatavošana nodrošinās ar visspēcīgāko enerģiju. Kadiķa pirtsslotas tradicionāli tiek izmantotas cilvēka auras attīrīšanai un aizsardzībai, bet apses slotas palīdzēs atbrīvoties no satraukuma, negatīvām emocijām un skauģiem.

Foto: Shutterstock

Pirtsslotas, jebkurā izpildījumā ieteicams žāvēt klētiņā, bēniņos vai šķūnī, kur ir laba vēdināšana un nav daudz saules gaismas. Būtu jāuzmana slotiņas no pārmērīga karstuma un ik pa laikam jāpārbauda, vai telpa ir pietiekami vēdināta. Jau izžāvētas pirtsslotas var glabāt kādā sausā vietā, piemēram, kartona kastē, bet noteikti ne saspiestā veidā. Pirms pirtsslotas tiek izmantotas, tās jāiemērc u desmit minūtēm aukstā ūdenī, un tad jāietin slapjā lina audumā un jānotur 12 stundas, tādā veidā tiks atgūts patīkamais aromāts un tās šķitīs gluži kā tikko savāktas.

Ārstnieciskie augi

Vasaras saulgriežu dienā vāktajām zālēm piemīt īpašs dziedinošais spēks, kas spēj vairot skaistumu, veselību un cilvēka labsajūtu, un reizē arī atvairīt visu ļauno, kas uzkrājies. Vērtīgāko augu sarakstā ierindojas pelašķis, vērmele, nātre, mētras, mārsils, salvija, ģerānija, biškrēsliņš, kliņģerīte, paparde, raudene, asinszāle, ceļmallapa, kaņepe, lavanda, kumelīte, raspodiņš, strutene un ķimene. Lai arī katrs augs ir ar savu nozīmi un enerģētisko iedarbību uz mūsu veselību, jebkurš no tiem būs vērtība, ko noteikti vērts iekļaut tautas medicīnas līdzekļu krājumos.

Foto: Shutterstock

Savāktos augus var sasiet slotās, jo tieši tādā veidā tās ir vieglāk saglabājamas arī ziemai, bet ja tie ir augi ar ziediem, tas tos var atlasīt un izžāvēt izklātā veidā uz avīzes labi vēdinātā vietā.

Rakstā izmantota informācija no grāmatas ''Tauta, kas aicina pirtī Dievu''. Autori: Aelita Vilde-Batņa un Juris Batņa (Pirts skola Lielzemenes).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!