Foto: Shutterstock

Pelargonijas ir balkonpuķu karalienes, kuras vasarā sazied kā īstas kupenas. "Tavs Dārzs" šoreiz no savas pūra lādes ir sarūpējis rakstus par pelargonijām, to audzēšanu un kopšanu, lai tās ar savu krāšņumu priecētu ne tikai vienu, bet vairākas sezonas.

Pelargonijas mēdz saukt arī par ģerānijām, jo to otrais nosaukums cēlies botāniskās līdzības dēļ ar gandreņu (Geranium) ģints lakstaugiem. Lai gan šķiet, ka tās ir domātas tikai kā skaists augs dārzā, tā nebūt nav, jo pelargonijas var audzēt arī iekštelpās.

Skaistie augi pārsteidz ar ziedu dažādību un krāsām – maigi rozā, spilgti sarkanas, klasiski baltas u.c.. Kā savulaik "Tavs Dārzs" pastāstīja Nacionālā botāniskā dārza Oranžērijas vadītāja Zane Purne, pelargoniju dzimtene ir Dienvidāfrika, kur savvaļā ir ap 250 to sugu. Ne velti tām patīk silta, saulaina vieta ar mērenu un vienmērīgu mitruma daudzumu.

Rakstā zemāk varēsi izlasīt ne tikai vērtīgus padomus par pelargoniju audzēšanu, bet arī izzināt dažādu šķirņu un grupu pelargonijas, kā arī uzzināt to, kas jādara, lai puķes pārzieminātu. Starp citu – zemnieku saimniecības "Bērziņi" dārzniece Iveta Bērziņa uzsvēra, ka pelargonijas ir vienas no vienkāršāk pārziemināmajām vasaras puķēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!