Foto: LETA
Septembrī Latvijas Dabas muzejā tradicionāli norit iespaidīgā sēņu izstāde, kur pulcējas sēņošanas entuziasti un vadošie sēņu pētnieki, un arī šis gads nav izņēmums. Muzeja izstāžu zālē no 9. līdz 13. septembrim var aplūkot sēņu daudzveidību, atnest savas sēnes, kā arī – apskatīt, ko sarūpējuši mikologi, jo izstādes eksponāti tiek mainīti katru dienu.

Izstādē sēnes ir sakārtotas apmeklētājiem ērti uztveramās grupās – ēdamās, neēdamās, indīgās un aizsargājamās –, turklāt norādīts ne tikai sugas nosaukums, bet ēdamajām sēnēm arī ieteicamais apstrādes veids. Apmeklētāji izstādes laikā var saņemt arī konsultācijas no zinošajām mikoloģēm – Initu Dānieli un Diānu Meieri. Tāpat savās zināšanās par sēnēm dalās arī citi zinoši muzeja speciālisti.


"Uz izstādi drīkst nākt ar savām sēnēm, gaidīsim arī sēnes no Rīgas mazdārziņiem, jo ne vienmēr vērtīgi atradumi ir tikai tālos un biezos mežos, un pētniekiem sēņu situācija apdzīvotās vietās ir mazāk zināma," aicina Dabas muzeja mikoloģe Inita Dāniele.

Foto: LETA

Sēņu pētnieki arī mudina sēņošanas entuziastus nekautrēties, bet droši vaicāt interesējošus jautājumus par sēnēm arī ar sociālo tīklu starpniecību. Lai speciālistes varētu precīzāk sniegt konsultāciju, jāatsūta fotogrāfijas, kurās redzama ne tikai sēnes cepurīte, bet arī tās apakša, kātiņš, kā arī vide, kurā sēne atrasta. Tāpat jāpārliecinās arī par sēnes smaržu. "Facebook" ir izveidota arī grupa "Latvijas Mikologu biedrība un draugi", kurai var pievienoties visi, kurus sēnes interesē plašā nozīmē. Grupu pārvalda Dabas muzeja mikoloģes, kuras arī brīvbrīdī sniedz noderīgus komentārus par sēnēm. Interesējošus jautājumus par sēnēm var rakstīt arī Latvijas Dabas muzeja "Facebook" lapā, kā arī e-pastā: polina.skinke@ldm.gov.lv

Dabas muzeja mikologi atgādina – nezināmas un iepriekš neredzētas sēnes uzturā lietot nedrīkst!

Foto: LETA

Sēņu izstādes darba laiks:

  • 9. septembrī no pulksten 10 līdz pulksten 17;
  • 10. septembrī no pulksten 10 līdz pulksten 17;
  • 11. septembrī no pulksten 10 līdz pulksten 17;
  • 12. septembrī no pulksten 10 līdz pulksten 17;
  • 13. septembrī no pulksten 10 līdz pulksten 17.

Skolēnu grupām (2.–7. klase) muzejā būs pieejama nodarbība "Raibā sēņu pasaule", kuras laikā varēs aplūkot sēņu izstādi. Plašāk par to var izlasīt šeit. Tāpat izstādes laikā, no 9. līdz 13. septembrim, pērkot izstādes biļeti, muzeja kasē varēs iegādāties "Lielo Latvijas sēņu grāmatu" ar 20 procentu atlaidi.


Dabas muzeja pārstāvji aicina apmeklētājus ievērot valstī spēkā esošos noteikumus par pulcēšanos un publiskajiem pasākumiem, kā arī informē, ka izstādē vienlaicīgi drīkstēs atrasties 30 cilvēki.

Foto ieskats izstādē:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!