Foto: Shutterstock

Pļavās, grāvmalēs un pie ūdenstilpēm aug tik daudz krāšņu ziedu, bet ne visus drīkst plūkt, jo daži no tiem ir īpaši aizsargājami, turklāt šādu augu plūkšana var beigties ar pamatīgu soda naudu. Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) atgādina – īpaši aizsargājamo augu plūkšana un tirgošana ir aizliegta.

Kā norāda DAP, krāšņu svētku rotu izdosies radīt arī no augiem, kuri nav aizsargājamo sarakstā.

"Dabiskās pļavas ar neparastām un īpaši retām augu sugām mūsdienās izzūd arvien straujāk. Lai tās saglabātu, būtiska ir gan pareiza apsaimniekošana, gan saudzīga attieksme. Lai retās sugas neizzustu pavisam, daudziem augiem piešķirts īpaši aizsargājamās sugas statuss, un to plūkšana un tirdzniecība Latvijā ir aizliegta," pauž DAP ģenerāldirektora vietnieks dabas aizsardzības jomā Andris Širovs.

Pirmssvētku laikā arī šogad DAP inspektori apseko tirdzniecības vietas un pastiprināti uzrauga, lai netiktu tirgoti īpaši aizsargājamie augi – dzegužpirkstītes, dzegužpuķes, dzegužkurpītes, smaržīgās un zaļganās naktsvijoles, Sibīrijas skalbes, pļavas silpurenes, jumstiņu gladiolas u.c.

Foto: Shutterstock
Smaržīgā naktsvijole.
Saskaņā ar Sugu un biotopu aizsardzības likuma 12. pantu, ir aizliegts īpaši aizsargājamos augus vai to daļas lasīt, noplūkt vai izrakt, kā arī aizliegts pārdot, dāvināt, kolekcionēt vai audzēt savvaļā ievāktus aizsargājamos augus. Šādas aizliegtas darbības ir administratīvi sodāmas, piemērojot naudas sodu kā fiziskām, tā juridiskām personām, līdztekus konfiscējot nelikumīgi iegūtos augus.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Savukārt zemāk var aplūkot Latvijas Dabas fona informatīvo materiālu par dabisko pļavu puķēm!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!