Foto: Shutterstock
Tīmeklī publicētas bezmaksas mācību filmiņas augļkopjiem, kurās var lūkot speciālistu padomus par augļu koku stādīšanu, ražas uzglabāšanu, dažādajām balstu sistēmām un ne tikai.

Mācību filma pirmizrādi piedzīvoja 2012. gadā, bet līdz šim brīdim bija pieejama tikai DVD formātā. Šogad filma ir nedaudz pārveidota un tematiski sadalīta pa mazākiem video fragmentiem.

Kā vēsta informācija "Tehnoloģiju pārneses centra" ("Fruit Tech Center") mājaslapā, filma veidota Dārzkopības institūta (tobrīd Latvijas Valsts augļkopības institūta) un Lietuvas Dārzkopības institūta Latvijas–Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas 2007. – 2013. gadam projekta "Tehnoloģiju pārneses centra izveide augļkopībā" (Development of a technology transfer centre for fruit production), Nr.LLII–060 ietvaros sadarbībā ar "Radošo studiju "Savai Zemītei"". Filmēšana notikusi gan Dārzkopības institūtā, gan Lietuvas Dārzkopības institūtā, kā arī saimniecībās Latvijā un Lietuvā.

Šeit vari aplūkot izglītojošos video fragmentus, kuros speciālisti dalās savās zināšanās par augļu kokiem.

Video īsfilmās speciālisti stāsta par šādiem tematiem:

  • Saldo un skābo ķiršu veidošana, kas to ražošanas periodā vislabāk būtu veicama sausā saulainā laikā pēc ražas vākšanas vai, dažkārt, ražas vākšanas laikā;
  • Balstu sistēmas, bez kurām neiztikt augstā blīvuma dārzos, kā ābelēm uz maza auguma potcelmiem;
  • Dārzu platformas, kas noderīgas visos dārzu un kopšanas darbos – veidojot kokus, vācot ražu, kā arī darbojoties ar dažādām segumu konstrukcijām – vai tie būtu tuneļi vai pretkrusas tīkli utml.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!