Foto: Publicitātes foto

Nacionālā botāniskā dārza (NBD) oranžēriju augu kolekcijas gatavojas ceļam uz jaunajām telpām, portālam Māja&Dārzs vēsta NBD pārstāve Ilze Ķigure. Krizantēmas šo vasaru pavada nevis ierastajās siltumnīcu dobēs, bet gan lielās kastēs, savukārt gerberu kolekcija atjaunināta no sterilā vidē mēģenēs pavairotiem augiem, lai mazinātu iespēju arī slimībām un kaitēkļiem pārceļot līdz ar augiem.

"Pavasarī sāktā iestiklošana ir pabeigta," par jaunumiem oranžēriju būvniecībā stāsta darbu veicēju SIA Ekoteh būve būvdarbu vadītāja palīgs Maksims Staņiļevičs. Patlaban top autostāvvieta, jūlija vidū tiks bruģēti celiņi un laukumi, bet jau jūnija pēdējā nedēļā − ieejas metāla konstrukcijas montāža. Turpināsies ēnošanas, enerģiju taupošu energoekrānu un apkures tīklu montāža.

Jau ziņots, ka, lai saglabātu reto un apdraudēto sugu genofondu, Latvijas selekcijas telpaugu šķirņu kolekcijas un NBD botānisko dārgumu krātuves padarītu pieejamas apmeklētājiem, pērnruden NBD sāka īstenot Eiropas Reģionālā attīstības fonda finansēto projektu Bioloģiskās daudzveidības saglabāšanas ex situ infrastruktūras izveide (3DP/3.4.3.0/11/IPIA/VARAM/001), kas paredz multifunkcionāla oranžēriju siltumnīcu kompleksa tapšanu. Apmēram 3000 kvadrātmetros iecerēts ērtāk izvietot gan pašreizējo oranžēriju augus, gan citas augu kolekcijas, kā arī uzņemt uz Latvijas robežas aizturētās reto un apdraudēto augu sugas, kuru pārvietošanu regulē Vašingtonas konvencija. Komplekss jāpabeidz līdz šā gada oktobrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!