Foto: Nacionālais Botāniskais dārzs

Nacionālajā Botāniskajā dārzā Salaspilī oranžērijas Vēsajā subtropu zālē uzziedējis basjo banāns (Musa basjoo), saukts arī par Japānas vai ziemcietīgo banānu, vēsta Nacionālais Botāniskā dārzs savā "Facebook" kontā.

Japānā šis augs tika kultivēts šķiedru ieguvei. Šim nolūkam tā "pseidostumbrus", veidotus no lapu kātiem, sagriež garajās strēmelēs, kuras mīca un balina, iegūstot izejvielu paklāju, galdautu, kimono un papīra izgatavošanai. Starp citu, slavenākais japāņu haiku dzejnieks Matsuo Basjo (1644-1694) savu pseidonīmu veidojis no šī banāna nosaukuma.

Japānas banāna dzimtene ir Ķīna, taču kopš 19. gadsimta basjo banānu sāka audzēt arī Rietumeiropas, ASV un Kanādas dienvidos tā eksotiskā "tropiskā" izskata dēļ. Šis augs ir viena no retajām banānu sugām, ko audzē mūsu platuma grādos, jo tas ir salīdzinoši izturīgs. Kaut arī virszemes daļa iztur tikai pāris grādus zem nulles, auga pazemes saknenis, rūpīgi nosegts, spēj izturēt īslaicīgas salnas līdz pat –12 grādiem pēc Celsija, un nākamā gadā atkal ataudzē pseidostumbru ar lapām. Tomēr, lai uzziedētu, augam jāatrodas siltumā vismaz 12 mēnešus, kas arī zemēs ar maigāku klimatu ir iespējams tikai telpās.

Japānas banānkoka augļi ir sīki, pilni ar sēklām un nav ēdami, bet šajās dienās vērts doties uz Salaspili un apbrīnot tā ziedēšanu. Oranžērija atvērta no trešdienas līdz svētdienai – no pulksten 10 līdz 19.

Foto: Nacionālais Botāniskais dārzs
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!