Foto: Shutterstock

Ņemot vērā straujo tomātu brūnplankumainības vīrusa jeb ToBRV izplatību Eiropas Savienības teritorijā, plānojot šī gada sēju, drošāk izmantot tomātu un paprikas sēklas, kas iegūtas Latvijā un citās ES valstīs un kam pievienotas augu pases. Jāizvairās no sēklām, kas vāktas augsta riska valstīs, piemēram, Ķīnā, Izraēlā, Indijā un citur, raksta "Maaleht".

Tomātu brūnplankumainības vīrusa infekcija ļaunākajā gadījumā var iznīcināt visu ražu. Aizdomu gadījumā par ToBRFV klātbūtni jāsazinās ar Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) inspektoru tuvākajā reģionālajā nodaļā. Lai ierobežotu vīrusa izplatību, inficētie augi jāiznīcina un jāpiemēro stingri dezinfekcijas pasākumi.

Svarīgi atcerēties! To, vai augi inficējušies ar ToBRFV, iespējams noteikt, tikai laboratoriski testējot, teikts VAAD mājaslapā.

Kopš 2019. gada ES ir spēkā ToBRFV ierobežošanas pasākumi, lai novērstu vīrusa izplatību un inficēšanos ES valstīs (regula 2020/1191). Lai gan oficiālie pasākumi paredz, ka ES importētās tomātu sēklas jāpārbauda un tajās nedrīkst būt ToBRFV, tomēr der uzmanīties un izvairīties no augsta riska valstīs ievāktām sēklām. Par tādām valstīm tiek uzskatītas Ķīna un Izraēla, bet, kā norāda "Maaleht", konstatēti mēģinājumi importēt ES inficētas sēklas un augus no Indijas, Turcijas, Peru, Čīles, Taizemes, Vjetnamas, Jordānijas, Tanzānijas, Kenijas un Gvatemalas.

Informācija par sēklu izcelsmes valsti pieejama auga pasē uz sēklu iepakojuma. Tā kā uz nelielajiem sēklu iepakojumiem norādīt augu pases datus nav obligāti, informācija var būt atrodama arī tirdzniecības vietā uz lielā iepakojuma. Ievest (un pasūtīt) sēklas no trešajām valstīm (jeb tām, kas nav ES), drīkst tikai tādā gadījumā, ja precei pievienots fitosanitārais sertifikāts.

Trīs ieteikumi tomātu sēklu pircējiem:

  • Neizmantojiet tomātu sēklas no pārtikas veikalā iegādātiem dārzeņiem, jo tās var būt inficētas ar vīrusiem.
  • Iegādājieties sēklas specializētajos dārzkopības veikalos.
  • Pārliecinieties, vai sēklas ir oriģinālajā iepakojumā – ar attiecīgu marķējumu.

Tomātu brūnplankumainības vīruss Eiropas Savienībā nonāca 2018. gadā. 2014. – 2015. gadā vīruss parādījās Izraēlā un Jordānijā, bet šobrīd plaši izplatījies pa visu pasauli. Infekcijas gadījumi konstatēti vairumā ES dalībvalstu. Piemēram, Igaunijā fiksēti vismaz divi gadījumi: 2021. gadā kādā ražošanas uzņēmumā, bet 2022. gadā trīs tomātu un citu dārzeņu audzētāju siltumnīcās. Visos gadījumos īstenoti visi drošības pasākumi: inficētie augi iznīcināti, siltumnīcas un darbarīki dezinficēti. Par laimi, Latvijai pagaidām šis vīruss gājis secen.

ToBRFV simptomi var atšķirties atkarībā no tomātu vai paprikas šķirnes, ļaunākajā gadījumā infekcija var iznīcināt visu ražu. Tipiskākie simptomi uz augļiem ir nevienmērīgs krāsojums, brūni apļveida plankumi un grubuļaina virsma jeb rugoze, teikts VAAD speciālistu sagatavotajā informatīvajā materiālā. Vīruss ļoti strauji izplatās no auga uz augu, inficējot visu siltumnīcu. Situāciju sarežģī fakts, ka populārākās tomātu šķirnes nav vīrusa izturīgas.

ToBRFV monitorings ir obligāts visās ES valstīs. Papildu informāciju par vīrusu var izlasīt VAAD sagatavotajā materiālā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!