Foto: Shutterstock
Ikviens, kurš sācis celt māju, saskaras ar nebeidzamiem dokumentu kalniem, lai saskaņotu būvniecības ieceres. 2018. gada jūlijā paredzēts ieviest būvniecības ieceres un būvatļaujas saskaņošanu interneta vidē, tādējādi mazinot gan administratīvo slogu, gan uzlabojot pakalpojuma pieejamību, "Tava Māja" uzināja Būvniecības valsts kontroles birojā.

Šobrīd Eiropas reģionālās attīstības fonda (ERAF) projekta īstenošanas gaitā notiek Būvniecības informācijas sistēmas (BIS) pilnveide, kas nākotnē ļaus nodrošināt pilnībā digitālu būvniecības procesa pārvaldību (iecere, būvniecība, ekspluatācija), kur visi ar būvi saistītie dati būs vienuviet – kā "digitālajā būves dokumentu plauktā".

Projekta mērķis ir nodrošināt sabiedrības vajadzībām atbilstošus pakalpojumus, samazināt administratīvo slogu, uzlabot pakalpojumu pieejamību un veicināt valsts pārvaldes efektivitāti, informē Būvniecības valsts kontroles biroja sabiedrisko attiecību speciāliste Egita Diure.

2018. gada 15. maijā sākusies un līdz 30. jūnijam turpināsies sistēmas lietotāju klātienes apmācības no jauna izveidotai BIS funkcionalitātei "Būvniecības ieceru un būvprojektu izskatīšana un saskaņošana". Mācību laikā nākamie sistēmas lietotāji – būvvalžu darbinieki – uzzinās vispārīgu informāciju par BIS publisko portālu un apgūs elektroniski iesniegta projekta saskaņošanas soļus, būvatļauju un būvprojektu grozīšanu, citas izmaiņas būvniecības lietas dokumentos, kā arī ar tehnisko noteikumu izdevēju darbību saistītas un citas funkcijas.

Līdzās būvvalžu darbinieku apmācībai projekta gaitā plānotas arī mācības būvniecības industrijas pārstāvjiem (arhitektiem, projektētājiem), inženierkomunikāciju īpašnieku pārstāvjiem, kas izsniedz tehniskos noteikumus, kā arī BIS publiskās daļas lietotājiem (būvniecības ieceres iesniedzējiem). Šiem sistēmas lietotājiem tuvākajā laikā būs pieejami mācību videomateriāli un prezentācijas.

Būvniecības informācijas sistēma www.bis.gov.lv ir elektroniska vide, kurā tiek nodrošināta informācijas aprite starp būvniecības procesa dalībniekiem, kā arī uzturēti būvniecības procesam nepieciešamie reģistri un ar būvniecības procesu un reģistriem saistītie e-pakalpojumi. Šobrīd būvniecības informācijas sistēmā ir pieejami seši reģistri un 30 e-pakalpojumi.

Vairāk informācijas par projektu pieejams šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!